05 Май 2024, 19:21 Днес (1) | Вчера (0)

Русия е загубила за 20 години 800 млрд. долара от неплатени данъци

24 Юли 2012 13:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 юли 2012, 13:25
Под лиценза на creativecommons

Недекларираните сметки на руснаци в офшорките постоянно се пълнят и с укрити печалби от пари, изнесени по-рано и върнати в Русия под формата на чуждестранни инвестиции

За две десетилетия Русия е изгубила почти 800 млрд. долара от неплатени данъци, пише "Независимая газета". Изданието помества данни от проучване по поръчка на международната организация "Такс джъстис нетуърк" ("Мрежа за данъчна справедливост"), която се бори с укриването на данъци.

 

Става дума за средствата, държани от богаташи в недекларирани офшорни сметки. В световен мащаб те може би достигат 32 трилиона долара, сочи експертният анализ, цитиран от Би Би Си.

Според вестника проучването, общо взето, не прави принципно нови открития, що се отнася до Русия, и само потвърждава известни вече неща - голяма част от средствата, изнесени от федерацията, са получени чрез приватизиране на държавни активи.

Недекларираните сметки на руснаци в офшорките постоянно се пълнят и с укрити печалби от пари, изнесени по-рано и върнати в Русия под формата на чуждестранни инвестиции.

Недополучените данъци са огромни, но, "от друга страна, данните са истински добра новина. Светът току-що откри голяма купчина финансови ресурси, от които да черпи средства за решаване на неотложни проблеми", заяви авторът на изследването Джеймс Хенри, цитиран от руския вестник.

За да бъдат върнати руските милиарди от офшорките, ще се наложат промени в законодателството. И парите трябва да се търсят първо не от бизнесмените, а от чиновниците, смята депутатът от опозиционната партия "Справедлива Русия" Иля Пономарьов.

Борбата срещу изтичането на капитали в офшорни фирми е "обречена да продължи вечно поне защото част от изнасяните средства отиват при самите 'борци срещу злото' - чиновници и държавни служители", твърди обаче независимият бизнес експерт Михаил Козаков.

Подкрепя го и колегата му Сергей Карихалин. "Първо, никой чиновник не се и свени кой знае колко от своето богатство; второ, има множество механизми, чрез които чиновниците укриват чуждестранните си активи", посочва аналитикът.

Според Джеймс Хенри данъците от укритите активи може съществено да подобрят финансовото положение на много държави. Икономистът е убеден, че средствата в офшорни фирми са концентрирани в ръцете на по-малко от 10 милиона души, отбелязва в. "Новие известия", цитиран от БТА.

Руски експерти проучват данните от анализа "твърде предпазливо", пише всекидневникът. Икономистът Александър Абрамов изразява съмнение в цифрите - според него е трудно те да бъдат проверени отново. Той обаче споделя извода, че от 90-те насам от Русия са изнесени доста финансови средства.

Допреди години "любими офшорни лелички" за руснаците са били Кипър и Каймановите острови, а днес "тенденцията се насочва към по-солидни юрисдикции като Великобритания, Холандия, САЩ".

"Големият капитал избира реномирани зони", изтъква Абрамов пред "Новие известия".

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив