29 Март 2024, 11:46 Днес (5) | Вчера (11)

Русия отменя автозастраховката "Гражданска отговорност"

16 Юли 2013 12:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 юли 2013, 12:28
Getty Images

Страната се отказва от задължителното застраховане, ще въвежда "вменени" рискове

Задължителната автомобилна застраховка „Гражданска отговорност“ трябва да бъде отменена, обявиха източници от руското Министерство на финансите, цитирани от „Ведомости“.
Финансовото министерство в страната предлага към 2020 г. всички видове задължителни застраховки да бъдат заменени от т.нар. „вменени“, тоест законово регламентирани рискове, които хората ще бъдат задължени да застраховат.
„Най-много проблеми създават именно задължителните застраховки. Няма нито един задължителен продукт, по който поне една от договарящите се страни да е удовлетворена. Ето защо ние искаме да избягаме от  това и да се откажем напълно от задължителното застраховане“, посочи пед агенция „Прайм“ зам.-министърът на финансите Алексей Моисеев.
Предложенията на ведомството са формулирани в „пътна карта“ към стратегията за развитие на застрахователния пазар и са внесени за обсъждане в правителството.

Идеята е към 2020 г. поетапно всички видове задължителни застраховки да бъдат трансформирани във „вменени“ - не само автомобилната „Гражданска отговорност“, но и наскоро въведеното застраховане отговорността към пътниците в превозното средство, както и застраховането на опасни производствени обекти.

Вместо задължително застраховане по единни тарифи със закон ще бъде установено кой риск трябва да бъде застрахован задължително. „ Как сте застраховали този риск, къде и каква полица имате – само за този риск или комбинирана – това вече си е лично ваша работа“, обясни Моисеев.
Миналата седмица подобни предложения направиха и от Министерството на икономическото развитие. Новият министър Алексей Улюкаев се обяви против задължителното застраховане в ущърб на доброволното.

Първата стъпка на финансовото министерство за отказ от задължителните застраховки ще бъде либерализирането на тарифите по автомобилната „Гражданска отговорност“.

“Есента ни чака доста работа заедно с Държавната Дума и обществеността: въвеждаме тарифен коридор, за да ограничим на първо време движението на цените по „Гражданска отговорност“ и нагоре, и надолу“, коментира Моисеев. Поправките, които позволяват определяне на тарифите по ГО в указания ценови коридор, вече минаха на първо четене. Второто четене, според финансовото министерство, ще бъде през есента.

Застрахователите в Русия не са против, но уточняват, че е задължителен засилен държавен контрол.

От руския съюз на автомобилните застрахователи засега отказват коментар по инициативата.

Русия няма много голям опит в задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност". Застраховката бе въведена на територията на Руската Федерация на 1 юли 2003 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив