18 Април 2024, 11:09 Днес (3) | Вчера (11)

Русия очаква стресови сценарии за икономиката си

14 Декември 2015 15:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 декември 2015, 12:54
Под лиценза на creativecommons

Руската централна банка очаква рецесията в страната да продължи, а финансовото министерство приканва Русия да се готви за трудни времена

Това предупреждава бизнес изданието "Ведомости" в статия за "стресовите сценарии, все по-вероятни според властите" в Москва, съобщава БТА. 

Изброяват се параметрите на рисковия за Русия сценарий за 2016 г.: цена на петрола 35 долара за барел, спад в икономиката с още 2-3 процента, развитие на инвестиционния спад, бавно намаляване на инфлацията до 7 на сто към края на годината и свиване на реалните заплати, съпроводено с нарастваща безработица. 

Средногодишната цена догодина ще падне на равнище 40 долара за барел, което ще вдигне бюджетния дефицит в Русия на 5,2 процента от БВП, а резервният фонд ще се изчерпи през годината почти напълно, прогнозира финансовото ведомство. По изчисления на икономическото министерство, при тази цена на петрола икономиката ще се свие с още 1 процент, а средногодишният курс на долара ще е 72,6 рубли. 

Експертите на вестника са единни в мнението, че в близките няколко години цената на петрола ще се колебае в коридора 40-60 долара за барел. Сред причините за това ново изостряне на кризата те изтъкват изявленията на руски официални лица, че икономиката е минала дъното и започва да се възстановява, заблуждавали предприемачите и населението. Затова бизнесът едва сега започва да реагира на кризата, вместо в самото й начало - да намалява заетостта, разноските и бюджетите. 

Миналия ноември, когато руската централна банка за пръв път представи рисков сценарий, бе подчертано, че е крайно малко вероятно той да стане реалност. Сега обаче, според управителката й Елвира Набиулина, "последната динамика в цените на петрола показва, че този сценарий е станал по-актуален". Причините да отслабва руската валута са все същите - рублата пада, следвайки петрола, петролът пък поевтинява поради свръхпредлагане (на пазара излиза освободеният от санкции Иран, а САЩ за пръв път от десетилетия могат да вдигнат ембаргото от износа на нефт) и поради недостиг на търсене (забавя се растежът на китайската икономика), пояснява "Ведомости", цитиран от Би Би Си. 

Освен това е съвсем реална перспективата САЩ да втвърдят своята кредитно-парична политика, пише "РБК дейли". Догодина Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ смята да вдигне лихвените равнища, което ще оскъпи долара спрямо всички останали валути. А решението на руската централна банка да не намалява ключовата лихва, което теоретично би трябвало да укрепи рублата, остави пазара равнодушен, отбелязва вестникът. "Без сериозна подкрепа от страна на регулатора рублата е просто обречена да падне", коментира аналитикът Максим Осадчи, цитиран в "Новие известия".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив