01 Май 2024, 16:28 Днес (0) | Вчера (13)

Русия прекратява участието си в зърнената сделка – цените ще скочат в световен мащаб

17 Юли 2023 14:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юли 2023, 14:02

По данни на ООН от началото на инициативата Украйна е изнесла 32,8 млн. тона зърно и други храни

Русия излиза от сделката за зърно с Украйна. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков часове след като срокът на споразумението изтече. То беше подписано преди година и удължавано три пъти. Сделката позволяваше на Украйна да изнася зърно с кораби от Одеса и две съседни пристанища, припомня Нова телевизия. "Сделката за зърното е прекратена. Веднага щом руските изисквания бъдат изпълнени, страната незабавно ще се върне към нея", каза Песков. Москва твърди, че собственият ѝ износ на зърно и торове е възпрепятстван и настояват за отмяна на санкции в земеделския сектор. Украйна и Русия са сред най-големите производители на зърно в света. Проблем с износа ще означава повишаване на цените в световен мащаб и сериозни проблеми за редица по-бедни държави.
Миналата седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изпрати писмо с предложения до Путин в опит да изпълни условията на Русия за удължаване на споразумението. Гутериш заяви, че ще бъдат "премахнати пречките, засягащи финансовите транзакции" чрез Руската земеделска банка, като същевременно позволят продължаването на доставките на украинско зърно.
Преговарящите от ООН и Турция прекараха уикенда в очакване на отговор от Москва, докато износът на зърно от украинските пристанища намаля почти до нула.
Кремъл заяви, че няма връзка между атаката от тази нощ срещу Кримския мост и решението на Русия да прекрати участието си в зърнената сделка. Говорителят Дмитрий Песков посочи, че позицията на президента Владимир Путин за сделката е известна отпреди атаката.
По данни на ООН от началото на инициативата Украйна е изнесла 32,8 млн. тона зърно и други храни. По силата на споразумението корабите имат право да преминават покрай руските военни кораби, които са блокирали украинските пристанища от началото на войната в Русия. Корабите се инспектират край бреговете на Истанбул, отчасти за да се гарантира, че не пренасят оръжия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив