28 Март 2024, 18:26 Днес (11) | Вчера (12)

Русия прекъсва преговорите за газопровода "Турски поток" и строежа на АЕЦ "Аккую"

02 Декември 2015 13:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 декември 2015, 11:26

Руските граждани със собственост в Турция започват да я продават

Руските граждани със собственост в Турция започват да я продават. В Москва от Турското посолство съобщават, че техни граждани в Русия стават обект на засилени действия от руските власти на проверки и натиск. Руският премиер Дмитрий Медведев подписа вече документа, с който санкциите срещу Турция встъпват в сила заради сваления миналата седмица руски самолет от турските ВВС, предава БНР.

Освен прекъсването от страна на Русия на преговорите с Турция по реализирането на проекта за газопровод "Турски поток", това ще обхване и започналото изграждане и на първата атомна централа в страната "Аккую", която е руска по същество. Тази новина бе разпространена от агенция Интерфакс, която се позовава на свой анонимен източник.

Същевременно стана ясно, че Москва няма да спира доставките за газ на Турция, каквато надежда изрази премиерът на югоизточната ни съседка Ахмет Давутоглу. Турция е вторият по сериозност потребител на руски газ след Германия и за Москва не е толкова лесно да вземе такова решение, защото това би я лишило от няколко милиарда долара постъпления в бюджета и от синьото гориво.

Напрежението между Турция и Русия продължава да се засилва през последните дни, след като стана ясно, че подводница на турските военноморски сили е попречила за момент на руски кораб да премине през Босфора.

Москва следи с внимание информацията, идваща от Анкара, че Турция започва разполагането на свои ракети по турско-сирийската граница в отговор на руските противовъздушни комплекси С-400 в базата им в сирийския град Хеймим.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира призива на турския премиер Ахмет Давутоглу да се възстанови военният диалог между Москва и Анкара с думите, че когато е имало, той не е успял да предотврати свалянето на руския военен самолет в Северозападна Сирия. Неофициално се говори, че през тези седмици Русия може да отвори нова база в Сирия край град Хомс.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив