25 Април 2024, 16:27 Днес (12) | Вчера (12)

Русия прие задължителното предлагане на електронна "Гражданска отговорност"

13 Юни 2016 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 юни 2016, 09:59
Под лиценза на creativecommons

Законът за електронната автозастраховка влиза в сила от началото на следващата година

Депутатите от Държавната Дума в Русия приеха на второ и трето четене поправките в Закона за задължителното застраховане отговорността на собствениците на транспортни средства, като постановиха въвеждане на задължителни електронни полици по автозастраховката "Гражданска отговорност".
Според документа, от 1 януари 2017 г. застрахователите ще бъдат задължени да предлагат сключване на застрахователния договор електронно с всяко лице, което желае това.

Законът регламентира отговорността към застрахователи и застраховани при сключване на електронния документ. Например, ако клиент е предоставил на застраховател недостоверни сведения, довели до необосновано намаляване размера на застрахователната премия, застрахователят има право да предяви регресен иск в размер на застрахователното обезщетение при настъпване на застрахователен случай.

Законът определя също и срок на действието на установените от Централната банка на Русия пределни размери на базовите ставки по застрахователните тарифи и коефициентите по застрахователните тарифи, като срокът на действие "не може да бъде по-малък от една година".

Увеличава се срокът за повторно разглеждане на делата за плащане на застрахователни обезщетения – от 5 на 10 работни дни.

От началото на 2017 г. е предвидено задължение застрахователите по "Гражданска отговорност" и Руският съюз на автомобилните застрахователи (РСА) "да обезпечават на своите официални интернет страници непрекъснатост и безпроблемност при функционирането на информационно-телекомуникационната мрежа на интернет за целите на сключването на договорите по задължителната застраховка във вид на електронен документ". При проблеми в електронното предлагане на застраховката компаниите са длъжни да информират Банката на Русия.

По данни на РСА, към началото на юни в страната са продадени малко над 200 000 електронни полици по ГО. Към момента услугата се предлага доброволно едва от 14 застрахователни компании. По-рано през годината големи застрахователи прекъснаха предлагането на електронни полици заради технически проблеми. Заговори се дори за спиране и провал на проекта. С приемането на закона обаче всички проблеми ще трябва да бъдат изчистени до началото на следващата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив