29 Март 2024, 10:28 Днес (2) | Вчера (11)

Русия създава държавен застраховател по автомобилната "Гражданска отговорност"

16 Юни 2016 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 юни 2016, 11:53
Под лиценза на creativecommons

От бранша се надяват възможността за създаване на държавен застраховател по ГО да остане само на хартия

Банката на Русия ще има право да създаде застрахователна компания, която да предлага задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност". Уставът на застрахователя ще съдържа указание за ГО като изключителен вид застрахователна дейност. Такова допълнение към законопроекта за Национална презастрахователна компания одобри Комитетът на Държавната Дума по финансовите пазари.

Законопроектът бе внесен за разглеждане в Държавната Дума през април. На 10 юни законопроектът бе приет на първо четене, а пет дни по-късно бе внесен за разглеждане на второ четене. Очаква се законопоректът да бъде гласуван на 21 юни.

Правото на регулатора да създаде държавен застраховател по задължителната ГО бе подкрепено и от финансовото министерство.

Ако бъде създадена реално, новата застрахователна компания ще действа като единен държавен застрахователен агент на територията на всички региони.

Според президента на Руския съюз на автомобилните застрахователи и на Всерусийския съюз на застрахователите – Игор Юргенс, навлизането на държавата в бизнеса с "Гражданската отговорност" ще създаде негативно впечатление сред частния бизнес. Автомобилните застрахователи влагат време и средства за създаване на система за уравняване на регионалните продажби, за формиране на силна IT-система и за създаване на бюро за застрахователен архив. "Всичко това се прави за сметка на търговските компании – за общото благо и в условията на криза, на фона на множество съдебни искове и влошаваща се ситуация с висока щетимост в ГО", подчерта Юргенс. Той каза още, че ако такава държавна компания бъде създадена, сегментът ГО фактически ще бъде субсидиран. Юргенс изрази надежда, че възможността за създаване на държавен застраховател по ГО ще остане само на хартия и че реалното му появяване ще е само краен вариант, ако всички усилия на съюза и застрахователите не дадат резултат ситуацията в сектора да се нормализира.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив