25 Април 2024, 00:57 Днес (0) | Вчера (12)

Русия ще бори кризата с фиксиране на лихвите на банките и инвестиции в заетост

20 Януари 2015 16:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2015, 14:52
Под лиценза на creativecommons

Представителите на руското управление представиха пред премиера Дмитрий Медведев своите идеи и планове за разрешаване на икономическата и финансовата криза в страната, съобщава РБК

Министърът на търговията и промишлеността Денис Мантуров предложи да бъдат внесени 1 трилион рубли за докапитализация на банките и увеличение на обема на кредитите. Той предвижда на банките, които участват в правителствената програма, да се забрани да променят лихвите, параметрите по договорите с клиентите си и условията за предсрочно погасяване.

Според него е необходимо лихвите за бизнеса да бъдат намалени до 10%, но за да се случи това, или централната банка трябва да намали основния лихвен процент, или правителството да субсидира кредитите на бизнеса.

Мантуров предложи и да се дават субсидии за попълване на оборотния капитал на предприятията, като за целта през първото полугодие на 2015 г. ще бъдат необходими 20 милиарда рубли. В момента оборотният капитал, финансиран с банкови кредити, е около 40%, но в някои отрасли на руската икономика достига и до 80%.

Министерството на търговията и промишлеността е на мнение, че е необходимо да се стимулира търсенето на промишленото производство, като за целта трябва да бъдат отпуснати субсидии. За целта ще бъдат отпуснати средства на различни държавни органи за обновяване на автопарка, като те ще могат да купят приблизително 3500 автомобили и земеделски машини.

Обсъждат се и възможностите за стимулиране на износа извън газовия и петролния сектор. "Има възможност за поддръжка от други държави не чрез кредитиране, а с "квоти за доставки", коментира пред РБК един от участниците в съвещанията, на които се обсъждат антикризисните планове.

Министерството на труда от своя страна предложи допълнително финансиране на социалните разходи като се мотивира, че инфлацията през 2014 г. е била по-висока от очакваната, необходими са и средства за борба с безработицата. Общите социални мерки възлизат на 779 милиарда рубли. 188 милиарда ще отидат към пенсионния фонд за индексация на пенсиите на 1 февруари.

За мерки за борба с безработицата се предлага разходване на 33.7 милиарда рубли. Те ще бъдат инвестирани в допълнително професионално образование за работниците, които са в риск от уволнение, стимулиране на младежката заетост и социални проекти, свързани със заетостта на инвалидите. Необходими са допълнителни средства за отпускане на държавни стипендии, издръжка на сираци и инвестиции в образователната система.

Плановете за обща поддръжка на икономиката, изработени от министерството на икономическото развитие. Предлагат се промени в закона за държавните поръчки, които ще увеличат ролята на правителството в оценката й изпълнението им, особено що се отнася за чуждестранни фирми.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив