29 Март 2024, 03:00 Днес (0) | Вчера (11)

Руската Дума прие закон за обезщетяване на засегнати от санкциите

10 Октомври 2014 09:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 октомври 2014, 00:07
Под лиценза на creativecommons

Законът предвижда парична компенсация от бюджета, в случай че решение на чуждестранен съд бъде признато за неправомерно или неправилно в Русия

Държавната дума на Русия прие на първо четене законопроект за обезщетяване на граждани на Русия от държавния бюджет за "неправомерни решения на чуждестранни съдилища". Законът беше подкрепен от 233 депутати от "Единная Россия", а му се противопоставиха 202 представители на Комунистическата партия, либералите и "Справедливая Россия". Законът предвижда парична компенсация от бюджета, в случай че решение на чуждестранен съд бъде признато за неправомерно или неправилно в Русия.

Депутатът, внесъл законопроекта - Владимир Поневежский от "Единная Россия" - защити закона с аргумента, че той ще защитава интересите на обикновените хора. Предложението му е съдебните решения, взети от чуждестранни съдилища по дела, които трябва да се разглеждат от руски съдилища, да бъдат определяни като "нарушение на юрисдикцията на тези съдилища и нарушения на суверенитета на Руската федерация". По тази причина той смята, че руските граждани и фирми се нуждаят от "възможност за компенсация за нарушеното им право за разглеждане на дела от компетентните съдилища на Руската федерация".

Представителят на "Единная Россия" Владимир Плигин коментира, че трябва да се гледа същината на закона, а не "първите впечатления" от него. Той посочи, че той няма да действа само в полза на определен кръг лица, понеже съществува опасност от чуждестранни съдебни решения срещу много руски граждани, особено жители на Крим.

Към него се присъедини и заместник-председателят на конституционната комисия Дмитрий Вяткин, който заяви, че прилагането на законопроекта няма да нанесе значителни щети на бюджета, а най-важно е Русия да е в състояние да защити своите граждани.

Критиците на закона от своя страна посочват, че той ще предпазва преди всичко руските милионери и представители на властта от санкциите, наложени от САЩ и ЕС заради анексирането на Крим и действията на Русия в украинската криза. Законопроектът стана известен като закона "Ротенберг", на името на руския магнат Аркадий Ротенберг, чиито имоти и активи в Италия на стойност 30 милиона евро бяха блокирани от властите. По силата на новия закон той ще може да поиска обезщетение от държавата.

Законът улеснява и процедурите, по които собствеността на чужденци в Русия може да бъде блокирана и отнемана от държавата, което ще улесни налагането на по-нататъшни санкции срещу западни граждани от Кремъл.

Министърът на икономическото развитие Алексей Улюкяев се обяви против законопроекта. "Позицията ми е известна – официално още през април дадохме негативна оценка на този законопроект. Новият му вариант не е постъпвал при нас за оценка. В заключението си казахме, че той влиза в противоречие с международните ни задължения и с нормите на международното право. Той фактически дава непряка бюджетна застраховка на чуждестранните активи. Поощряваме изнасянето на капитал от страната в различни форми, което не е сред задачите на икономическата политика, това е контрапродуктивно", заяви Улюкяев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив