30 Април 2024, 14:43 Днес (7) | Вчера (10)

Руската Дума ще забрани да се показват катастрофи по телевизията (видео)

11 Декември 2012 12:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 декември 2012, 12:34

Законопроект изисква от ръководителите на телевизионните канали и самите журналисти да отделят за негативна информация не повече от 30% от ефирното време

 

Депутатите от управляващата партия „Единна Русия” планират да изолират руснаците от информация, травмираща психиката им.

Народният представител Олег Михеев е подготвил проектозакон „За защитата на населението от информация”, който изисква от ръководителите на телевизионните канали и самите журналисти да отделят за негативна информация не повече от 30% от ефирното време.

През останалото време трябва да се разпространява само позитивна информация, писа в. „Известия”.

Вносителят на документа очаква до месец текстът да бъде съгласуван с профилните министерства и комисиите на парламента.

Законът, ако бъде приет, ще забрани напълно да се показва издевателства над животни, физиологически подробности, катастрофи терористични нападения и други негативи в ефир.

Документът определя и съотношението негативна – позитивна информация 30% срещу 70 на сто.

„Сега руският народ не може да се справи с всичката негативна информация, която се лее от ефира. Репортажи за катастрофи, терористични нападения, в които се показват в едър план разкъсани тела, травмират психиката на хората. Целта на закона не е да се въведе цензура, а да се защитят хората от енгативните новини”, посочва Михеев.

За нарушаване на закона ще се дават от две до шест години лишаване от свобода. 

Второто направление на законопроекта е борбата с визуалния рекламен боклук по улиците. Депутатът е разработил нормативи за количеството на уличната реклама от гледна точка на медицинското и психологическото въздействие върху хората.

Журналистите очаквано скочиха срещу законопроекта. Президентът на Националната асоциация на телевизионните програми Едуард Сагалев заподозря налагането на цензура върху програмите.

По думите му не е възможно такива въпроси да се регулират със закон. Тези проблеми се намират в сферата на етиката, а когато законодателят се опитва да ги регулира, подобни закони се превръщат в явна цензура.

Следващото видео съдържа кадри от пътнотпанспортни произшествия и не се препоръчва на лица със слаба психика.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив