29 Март 2024, 11:33 Днес (4) | Вчера (11)

Руската църква иска изключване на аборта от задължителното медицинско застраховане

31 Януари 2019 10:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 януари 2019, 10:53

Засега идеята не среща широка подкрепа

Държавната Дума на Руската Федерация ще подложи на обсъждане въпроса, свързан с премахване на абортите от системата на задължителното медицинско застраховане в страната. Правителството повдига темата след посещение в долната камара на Федералното събрание (парламента на Русия) на руския патриарх Кирил. По време на VII-те Рождественски парламентарни срещи в Държавната Дума светейшият патриарх  акцентира на недопустимостта хората да плащат данък за нещо, което не може да бъде определено като медицинска помощ – прекъсването на човешки живот."Църквата няма да се умори да свидетелства за негативните последици от достъпността на абортите. ... И до днес налогоплатецът покрива нещо, което не е и не може да бъде медицинска помощ — възможността жена безплатно да се избави от нежелано дете. Не плаща за това да се излекува, да подобри здравето си, а за това някой да се избави от нежелано дете; и всички ние участваме в покриването на тези медицински манипулации", посочи предстоятелят на Руската Православна Църква (РПЦ). Според него противниците на идеята опонират, че ако абортът стане платен, това ще криминализира процедурата, но досега никой не е чул за нито един безплатен нелегален аборт. "Във всички случаи това се прави за пари, така че тук става дума манипулации, извършвани без медицински показания, да не се покриват от данъчно задължените лица."
Защитниците на човешките права в страната също не са съгласни с предложението на Църквата с мотива за нарушени човешки права на жените и дискриминационно отношение към слабия пол. Църквата обаче е категорична, че абортът нарушава правата на неродените деца.

РПЦ не за първи път иска абортите да бъдат изключени от задължителното медицинско застраховане. През есента на 2016 г. религиозната институция пак настоя за обсъждане на темата, но тогава правителството отклони инициативата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив