29 Март 2024, 11:01 Днес (3) | Вчера (11)

Руски застрахователи спряха електронните полици "Гражданска отговорност"

04 Април 2016 10:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 април 2016, 11:28

Към момента такива застраховки предлагат едва 15 от 81 компании

Няколко големи руски застрахователни компании съобщиха, че спират продажбата на електронни полици "Гражданска отговорност". Сред тях са лидерът на пазара "Росгосстрах", както и компаниите ВСК и "Эрго". Причината – технически неуредици с електронната система.

Електронните полици са недостъпни във ВСК от средата на февруари. "Росгосстрах" спря продажбите от 28 март с мотива "необходимост от донастройка на системата". Проблеми имат и други компании. При оформянето па полицата на сайта на "Альфастрахование", например, също има технически сривове. От дружеството уточняват, че работят над проблема и че засега не са спирали електронните продажби. От края на миналата седмица срив в системата им и при компанията "Эрго".

Президентът на Руския съюз на автомобилните застрахователи (РСА) Игор Юргенс обаче твърди, че системата за продажба на електронни полици ГО си работи в нормален режим. "Базата на РСА работи без сривове, а някои компании действително периодично донастройват системата, което се случва точно сега", посочи той. До момента са продадени над 155 000 електронни полици. След срива при някои компании обаче в последните дни обемът продадени застраховки през интернет е намалял повече от два пъти. "Услугата бе въведена, за да повиши достъпността на услугата, затова тенденцията към съкращение на продажбите предизвиква безпокойство", призна все так Юргенс.

Една от причините за спиране или ограничаване продажбите на електронни ГО е ниската им популярност в неблагоприятни за застрахователите региони на страната, където процъфтяват застрахователните измами с фалшиви автозастраховки. В тези райони компаниите предпочитат да се придържат към хартиените полици. Такива са: Краснодар, Волгоград, Ростов на Дон. Спирайки електронните продажби, застрахователите се стремят да ограничат "токсичния" поток клиенти.

Електронните продажби на ГО стартираха в Русия на 1 юли 2015 г. като право, а не задължение на застрахователните компании. Към момента такива застраховки предлагат едва 15 от 81 компании. В момента услугата е недостъпна даже при някои от големите компании, като "Ингосстрах", "Согаз", "Согласие", "ЮжУрал-АСКО". Онези компании пък, които са се присъединили към системата, отлагат реалното й стартиране. Има и такива, които налагат съществени ограничения за придобиване на електронна ГО. Например, в "Ренессанс страховании" от такава полица могат да се възползват само жители на Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург с адресна регистрация в тези населени места. В "Либерти страхование" електронна полица е разрешена само за жителите на Москва и Санкт Петербург. В "Уралсиб", "Тинькофф страховании" и "Энергогарант" полицата важи само при заварени условия, тоест, ако клиент купи нова кола, смени мястото на регистрация или пък промени други персонални данни, има право да сключи само хартиена полица.

От 1 януари 2017 г. застрахователният регулатор в страната – Централната банка, има намерение да задължи застрахователите да продават електронна ГО.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив