29 Март 2024, 15:57 Днес (10) | Вчера (11)

Руски и китайски компании са кандидати за Cyprus Airways

10 Януари 2014 10:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 януари 2014, 10:48
Под лиценза на creativecommons

Преговорите за продажба на акции на компанията на партньори от Близкия изток и Китай през миналата година завършиха безрезултатно

Най-малко седем стратегически инвеститори проявяват интерес към националния авиопревозвач на Кипър Cyprus Airways, съобщи министърът на комуникациите и благоустройството Тасос Мицопулос. 

Новите кандидат-инвеститори са компании и консорциуми от две държави в Персийския залив, Русия и Китай, уточни министърът. Ще бъде сформиран екип за водене на преговори с потенциалните купувачи, като целта е възможно в най-скоро време да приключат контактите със заинтересованите страни и да се вземат решенията. 

В същото време министърът приветства продажбата на слота на авиокомпанията на летище Хийтроу в Лондон. Сделката трябва да бъде финализирана в следващите дни. Така ще се осигури значителна ликвидност за дружеството, която не може да се постигне по друг начин, и ще се гарантира жизнеспособността на Cyprus Airways през следващите критични месеци до началото на активния летен сезон, твърди Мицопулос. 

Според него летният период е осигурен с доста добро планиране и значими споразумения за изпълнението на десетки чартърни полети. Полетите до Лондон са основен източник на приходи и продажбата на слота на Хийтроу е грешен ход, алармира Съюзът на пилотите в авиокомпанията /PASYPI/. Организацията изпрати писмо до четирима министри, с което иска финансова подкрепа от правителството, за да се предотврати продажбата. 

Според пилотите усилията за спасяване на националния авиопревозвач трябва да продължат без да се продават други негови активи. През миналата година Европейската комисия поиска от правителството на Кипър авиокомпанията да бъде преструктурирана и оздравена поради огромните й загуби, както и да се спре държавната помощ към нея, което е в нарушение на европейските правила за финансиране. 

Оздравителният план, включващ съкращения на персонала, намаляване на заплатите на оставащите на работа и намаляване на флота на компанията, започна да се изпълнява през май миналата година. През 2013 г. правителството води преговори с чуждестранни стратегически инвеститори, които да поемат по-голямата част от акциите на дружеството, но така и не се стигна до положителен резултат.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив