25 Април 2024, 04:18 Днес (0) | Вчера (12)

Руските банки осъществиха първите транзакции в цифрови рубли

16 Февруари 2022 10:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 февруари 2022, 10:19

За бизнеса това ще намали разходите и ще създаде възможности за развитие на иновативни продукти и услуги"

Руските банки, заедно с централната банка на страната, започнаха да тестват платформата за цифрови рубли, като участниците на пазара вече извършват първите преводи в цифрови рубли между граждани, съобщи пресслужбата на Руската централна банка, пише БНР. "Платформата за цифрови рубли е нова възможност за гражданите, бизнеса и държавата. Планираме, че за гражданите преводите в цифрови рубли ще бъдат безплатни и достъпни във всеки регион на страната, а за бизнеса това ще намали разходите и ще създаде възможности за развитие на иновативни продукти и услуги", посочи заместник-председателят на централната банка на Русия Олга Скоробогатова.
Предполага се, че емитирането на цифрови рубли, отварянето на цифрови портфейли и преводите ще бъдат първият етап от процеса на внедряване. Следващият етап ще включва тестване на възможността за плащания на стоки и услуги, както и взаимодействие с Федералното министерство на финансите. Има също така планове за въвеждане на опцията за офлайн плащане, както и за транзакции с неруски потребители, посочи централната банка.
Ден по-рано заместник-министърът на финансите  Алексей Моисеев заяви, че само банки и борси ще имат право да влизат законно на пазара на криптовалути в Русия.
Концепцията на регулаторната рамка за криптовалутите, разработена от Кабинета на министрите, "предвижда проследимост на паричните потоци и криптотранзакциите, както и идентификацията на потребителите", обясни Моисеев.
Банките и борсите "ще трябва да спазват всички изисквания на законодателството за борба с изпирането на пари" и "тези, които не искат да използват законни възможности, ще бъдат подложени на подходящи мерки за отговорност", добави той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив