19 Април 2024, 14:23 Днес (8) | Вчера (11)

Руските застрахователи пропищяха от криминални автоюристи

26 Май 2016 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 май 2016, 11:13
Под лиценза на creativecommons

Чрез съдебни дела пазарът по "Гражданска отговорност" в Русия е източен с близо 137 млн. евро през 2015 г.

Представители на застрахователните компании в Русия, на Централната банка и на Върховния съд в страната ще се срещнат днес, за да обсъдят проблемите с криминалните юристи, специализирани в споровете за изплащане на застрахователно обезщетение в рамките на автомобилната застраховка "Гражданска отговорност". Дейността на т.нар. автоюристи, които по съдебен път постигат рязко увеличение на обезщетенията, плащани от застрахователите, вече води до невъзможност застрахователи да упражняват дейност в редица региони в Русия, което пък прави застраховката ГО в тези региони недостъпна за клиентите.

В рамките на срещата ще бъде обсъден комплекс от предложени от Руския съюз на автомобилните застрахователи (РСА) мерки заразрешаване на пробелма, които ще бъдат изпратени във Върховния съд за предварително разглеждане.

Темата вече е обсъждана на предварителна среща между ръководството на Централната банка и собствениците на застрахователните компании на 17 май.

Проблемът с "автоюристите" е един от основните за автомобилния застрахователен пазар, защото компаниите губят милиарди рубли. "Главният проблем на ГО са автоюристите и съдът. Съдебните разходи се превърнаха в отделна, много съществена и непрогнозируема част от разходите на компаниите, които предлагат "Гражданска отговорност". Това силно изкривява пазара на тези застраховки", заяви пред ТАСС първият зам.-председател на компанията "Согаз" Николай Галушин.

Застрахователите предлагат при оценката на щетите да влезе в сила единна методика и ценови справочник, разработен от РСА, а също така да бъде въведен задължителен оглед на повреденото МПС. РСА иска от Върховния съд съдилищата да назначават задължителна експертиза и предоставяне на повредения автомобил за оглед от застрахователя.

В писмо от браншовата застрахователна организация подробно описват схемата, по която работят криминалните автоюристи. Те притискат потърпевшия застрахован още на мястото на катастрофата да сключи с тях договор. По информация на застрахователите, автоюристите на място изплащат на клиента определена част от обезщетението, при което застрахованият вече няма интерес да търси застрахователя си директно. По правило, получената сума е доста под обезщетението, което той може да получи от застрахователната компания, която носи отговорността. Автоюристите предявяват пред застрахователя извънсъдебна претенция, а повреденият автомобил не се предоставя за оглед. Застрахователят няма възможност да определи размера на обезщетението, понеже няма на какво да го обоснове. След отказ на застрахователя да плати, делото влиза в съда. Според компаниите, автоюристите имат интерес от такова съдебно разглеждане на делата. Така съдът определя завишен размер на обезщетението, а криминалните автоюристи точат застрахователите необезпокоявани от нищо.
Според застрахователи, по този начин от бранша са източени поне 10 млрд. рубли през 2015 година (близо 137 млн.евро). По данни на РСА, процентътът на съдебните плащания в Южния федерален окръг вече превишава 40  на сто.
Средният размер извънсъдебно обезщетение по ГО за периода 2011-2015 г. възлиза на 35 615 рубли, докато средният размер на съдебното обезщетение за същия период възлиза на над 62 944 рубли.

Любопитното е, че в интернет потребителите са на страната на криминалните автоюристи, като посочват, че 10-те млрд. рубли, взети по съдебни дела през миналата година, представляват всъщност не източване на компаниите, а средствата, с които застрахователите недофинансират застрахованите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив