08 Май 2024, 19:51 Днес (10) | Вчера (11)

Руският застрахователен пазар "прелива" от компании, според рейтингова агенция

03 Юли 2012 11:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2012, 11:19

За Русия са достатъчни 100 компании, обяви A.M. Best

Руският застрахователен пазар е млад, конкурентен и „преливащ” от компании, но въпреки множеството проблеми, се променя радикално – това сочи специален доклад на рейтинговата агенция A.M. Best - Russia's Insurance Revolution Begins to Gain Pace (Застрахователната революция в Русия набира обороти”), цитиран от електронното издание Insur-info. В доклада се отбелязва ниската степен на застрахователно проникване в страната, вкл. и при такива видове задължително застраховане с нисък или дори нулев ръст на риска, като например, медицинското застраховане. A.M. Best прогнозира, че независимо от проблемите, с които се сблъскват застрахователите – увеличените капиталови изисквания и заниженото търсене на застрахователни продукти, общият обем подписани премии ще продължава да расте. Това е обусловено от въвеждането на нови задължителни видове застраховки, както и от икономическото развитие, което поддържа държавните разходи и от промяната на застрахователната култура у населението, отбелязва докладът. 

„Ниското търсене на доброволните видове застраховки отчасти отразява общественият скептицизъм по отношение на целия финансов сектор и недоверието към почти шестстотинте застрахователни компании, много от които в началото на 2012 г. са с недостатъчен капитал”, сочи докладът. Както ИНСМАРКЕТ многократно писа, на 31 декември 2011 г. в Русия бяха отчетени 579 застрахователни компании.

 A.M. Best отбелязва, че ако преди 20 години в страната са били регистрирани над 4000 застрахователни компании, към днешна дата техният брой рязко е намалял и в бъдеше предстои да намалява още. Устойчивото снижение на броя компании е следствие от значителното съкращаване на схемите за оптимизация на налозите, както и от по-високите изисквания за капитал, счита авторът на доклада и директор на направлението за изследвания в Европя и  развиващите се пазари – Ивет Есен.  „В застрахователния сектор съществуват множество проблеми, но заедно с това той се променя радикално. Предприети са координирани усилия руският застрахователен пазар да се отърси от имиджа, тясно свързан с данъчната оптимизация. В последните години се  прилагат твърди мерки към такива „сиви” схеми, което доведе до рязко съкращаване на броя участници на пазара. Наблюдатели коментират, че руският застрахователен пазар се нуждае от не повече от 100 компании. От пазара отпадат малки дружества, което няма да повлияе по никакъв начин или ще повлияе малко върху общият ръст на  премиите, доколкото големите застрахователи усилват своите доминиращи позиции на пазара”, отбелязва Ивет Есен.  

Специалният доклад на A.M. Best наблюдава развитието на руския застрахователен пазар от момента на падането на държания монопол през 1988 година. В доклада е отделено специално внимание на законодателните промени, на презастраховането, на животозастрахователния пазар, на чуждият капитал, както и на перспективите на Русия да се превърне във финансов център.

В доклада също се разглежда и устойчивостта на балансовите показатели на десетте най-големи руски застрахователи и се отбелязва стремителният ръст на развитие на тези компании.Този ръст обаче може да бъде нестабилен и да зависи от подписването или загубата на големи договори, както и от появата на задължителни видове застраховки.

Според старши директора в аналитичния отдел на агенцията – Карлос Вонг-Фупуи, руският застрахователен пазар запазва ниско ниво на капитализация, съобразно риска. 

Въпреки устойчивия ръст на премиите през 2011 г., застрахователният пазар като цяло остава недоразвит. През 2010 г. руският пазар зае 19-то място в света, изоставайки малко от Ирландия (18-то място). За сравнение, населението на Русия е 142,9 млн. , а на Ирландия – 4,5 милиона.  По размер на пазара Русия значително изостава и от страните в БРИК. Сумарният обем на събраните застрахователни премии в Русия съставлява малко повече от половината (56%) от обема премии в Индия, като се има предвид, че страните имат еднакви равнища на БВП. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив