02 Май 2024, 23:14 Днес (13) | Вчера (0)

Руският президент - с програмно послание за стратегическото развитие на страната

03 Декември 2015 11:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 декември 2015, 12:35

Речта на Владимир Путин е едно от главните политически събития на годината в Русия

Руският президент Владимир Путин произнесе своето ежегодно послание за развитието на страната през следващата година. Пред Федералното събрание на Русия в Георгиевската зала в Кремъл държавният глава на Русия очаквано започна програмната си реч с темата за тероризма. "Международният тероризъм е невъзможно да бъде победен със силите само на една страна, особено в условия, когато границите са отворени, а светът преживява ново преселение на народите, когато терористите получават постоянна финансова подкрепа", каза руският президент.
Той призова международната общност към единен мощен антитерористичен фронт за борба с международния тероризъм.
Всяка цивилизована държава е длъжна  да внесе своя принос в разгрома на терористите, да потвърди своята солидарност и не с декларации, а с конкретни действия, подчерта руският президент и добави, че това означава никакво убежище за бандитите, никакви двойни стандарти, никакви контакти с терористични организации, никакви опити за използването им за лични цели, никакъв престъпен, кървав бизнес с терористите.
Владимир Путин обяви, че Русия знае кой в Турция печели пари от заграбен нефт и вербува наемници. Държавният глава на Русия посочи, че турският народ е добър, трудолюбив и талантливи и добави: "Ние не слагаме знак за равенство между тях и част от днешната управляваща върхушка, която носи  пряката отговорност за гибелта на нашите военнослужещи в Сирия". Путин предупреди, че заплахата от тероризма нараства.

 

Руският президент определи ситуацията в икономиката като "сложна, но не и критична". Той добави, че има положителни тенденции. "Промишленото производство и курсът на националната валута като цяло са стабилни. Забелязва се понижаване на инфлацията", посочи държавнитя глава на Русия. Той призова за промяна в структурата на икономиката, която може да донесе решение на мащабните задачи в икономиката и социалното развитие, да създаде работни места и да повиши качеството на живот в регионите.

За бюджета и данъците

"Дефицитът по бюджета за 2016 г. не трябва да превишава 3%, дори ако доходите ни са по-малко от очакваните. Бюджетното планиране, всеки бюджетен цикъл трябва да започва със строго определяне на приоритетите. Доходите на държавата не трябва да преминават покрай касата. Предлагам сформирането на единен цялостен механизъм за регистрация на данъчни, митнически и други фискални плащания. Данъчните плащания не бива да се повишават в близко бъдеще. Считам свободата на предприемачеството за най-важен икономически и социално значим въпрос. Именно с разширяването на свободата трябва да отговорим на всички ограничения, които се опитват да поставят пред нас."

"Необходимо е да върнем определящата роля на държавните програми в този процес. Следва съществено да затегнем контрола на движението на държавни средства, включително федералните и регионални субсидии за предприятията от промишлеността и селското стопанство."

Путин предложи да се даде право на регионите да снижават до нула ставката по данък печалба.

Сред предложенията на държавния глава на Русия бе и удължаване на амнистията за капиталите, които се връщат в страната. "Миналата година бе обявена амнистия за капиталите, които се връщат в Русия. Бизнесът все още не бърза за се възползва от тази възможност, което означава, че предложената процедура е сложна и без достатъчно гаранции", посочи още Путин.

За селското стопанство

Едно от стратегическите за страната направления е селското стопанство. Путин поиска селскостопанската земя, която не се ползва по предназначение, да се изземва от собствениците и да се продава на онези, които искат да се занимават със селско стопанство.
Руският президент предложи към към 1 юни 2016 г. да бъдат готови законодателните промени за това. Той се обяви и за безплатно ползване от гражданите на земя в Далечния изток. Руският президент посочи, че към 2020 г. страната трябва да бъде обезпечена напълно със собствени продоволствия.

Преди да започне словото си държавният глава на Русия помоли Федералното събрание да почете с минута мълчание паметта на загиналите в Сирия руски военни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив