17 Май 2024, 09:26 Днес (1) | Вчера (11)

Рутинните дейности ще изчезнат като професии

27 Януари 2017 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 януари 2017, 09:50

Професиите на бъдещето са тези, които няма как да бъдат автоматизирани, защото са свързани с креативност, изграждане на взаимоотношения, ангажираност и емоционална интелигентност

"Ако искате да знаете какво ще е бъдещето, питайте децата. Те знаят по-добре от нас. Те играят с нещата, любопитни са, експериментират, разучават, намират нови и нови интересни неща"… Така започва речта си Герд Ленард – футурист и автор на редица книги, посветени на общуването и сблъсъка между хората и технологиите. Децата ни ще живеят в реалност, каквато ни е трудно да си представим, но е важно да ги подготвим за това, което ги очаква, предупреждава той. "Само след едно поколение децата вече няма да знаят какво е това да караш кола. Няма да знаят що е да пишеш на ръка. Те ще живеят във време, в което колите са безпилотни, а писането – ненужно, дори и на клавиатура, защото машините ще приемат команди чрез глас", добавя Ленард, цитиран от Мария Малцева от сайта technews.bg.

Свидетели сме на генерална промяна в света и начина на използване на технологиите. И най-важното в процеса на тази промяна е хората да не забравят, че технологиите са средство, а не цел.

"Сега вече е модерно да нямаш кола! Интернет е пълен с музика, свободно достъпна, и това е съвсем естествено. Така е, защото днес ние продаваме не коли, а услуги за мобилност. Продаваме не музика, а музикални преживявания", казва Ленард. Самият той е започнал кариерата си като музикант и като такъв е фалилрал през 2001 г. Ако хората гледат филми за бъдещето и формират представите си от тях, могат да се ужасят, споделя футуристът. Но според него, апокалиптичните сценарии на роботи, избиващи хората, са несъстоятелни.

"Проблемът с бъдещето и роботите не е такъв, какъвто ни го показват филмите. Изобщо няма опасност роботите да започнат да ни убиват и да отнемат нещата ни. Истинският проблем е, ако ние станем като тях!", казва Ленард, намеквайки за съсредоточаването на хората в рутинни дейности, лишени от креативност и мисловност.

Рутинните дейности са тези, които много скоро ще изчезнат като професии. Това ще разкрие истинската стойност на човека – професиите на бъдещето са тези, които няма как да бъдат автоматизирани, защото са свързани с креативност, изграждане на взаимоотношения, ангажираност и емоционална интелигентност.

70% от професиите, които следващото поколение ще упражнява, все още не съществуват. Най-важното умение в това предстоящо бъдеще ще е способността за сътрудничество. Работата заедно с други хора ще е решаваща.

"Колаборацията ще е ключът към успеха. Не трябва да се боите от конкуренцията! Трябва да мислите по-скоро за това дали сте в състояние да работите в условията на сътрудничество, защото само това ще може да ви донесе успех", предвещава известният футурист.

Герд Ленард бе в България по повод честването на 25-тата додишнина от стъпването на консултантската компания EY (бивша Ernst&Youbg) в България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив