30 Април 2024, 23:46 Днес (13) | Вчера (10)

Ръководството на КФН проведе среща с председателя на EIOPA

07 Октомври 2022 13:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2022, 13:45

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) г-н Бойко Атанасов и заместник-председателите на КФН – г-н Владимир Савов, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ и г-жа Диана Йорданова, ръководещ управление „Осигурителен надзор“, проведоха официална среща с г-жа Петра Хилкема, председател на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), съобщиха от пресцентъра на КФН.

По време на срещата бяха обсъдени стратегическите приоритети в две от най-важните направления в небанковия сектор – застраховане и пенсионно осигуряване. Ръководството на Комисията за финансов надзор заяви готовността си за сътрудничество с EIOPA, в рамките на комитети, работни групи и изпълнението на общи цели, които са в посока осигуряване на финансовата стабилност в застрахователния и пенсионния сектор.

КФН изрази благодарността си към европейската институция за постоянно полаганите усилия, относно повишаването на експертизата на националните регулатори. Посредством фокусирани обучения, служителите на Комисията ще продължат участието си в събития на EIOPA, за подобряването и разширяването на надзорния капацитет.

Двете институции изразиха взаимно съгласие, относно общите приоритети, които стоят пред тях, а именно дигитализацията, устойчивите финанси, ефективното сътрудничество в рамките на Европейския съюз (ЕС), финансовите иновации и защитата на потребителите, както и за работа в синхрон за постигането на по-голяма конвергенция в ЕС по посочените теми.

EIOPA от своя страна заяви готовността си да бъде в помощ на националните регулатори и в частност на нуждите на КФН, както и да съдейства за постигането на общите за ЕС приоритети. И двата органа се обединиха около мнението, че с предстоящото ново законодателство на прегледа на Платежоспособност 2, бъдещата правна рамка за възстановяване и преструктуриране на застрахователи (IRRD), дигитализацията и устойчивите финанси, се отправят нови предизвикателства, които ще бъдат посрещнати посредством изграденото партньорство.

"През 2022 г. Комисията за финансов надзор започна нов стратегически период и в него ние отново ще сме в полза на потребителите, чрез ефективна комуникация, обективни решения и предвидими действия. Нашата среща днес ни дава още повече увереност, защото в лицето на EIOPA имаме не само успешно партньорство, но и споделен професионален опит",  заяви г-н Бойко Атанасов, председател на КФН.ията за финансов 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив