29 Март 2024, 13:35 Днес (7) | Вчера (11)

Ръстът на разходите за здравеопазване за 2020 г. ще бъде около 500 млн. лв.

22 Октомври 2019 16:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 октомври 2019, 15:56

Само ръстът на средствата, предвидени за НЗОК е около 395 млн. лв.

"МБАЛ-Добрич" е една от най-старите болници в България. Тя има своя авторитет, достойнство и уважение от гражданите и това се дължи най-вече на вас, работещите в болницата, на ръководството, на всички медицински и немедицински кадри". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на откриването на новия компютърен томограф, за който министерството отпусна близо 600 хил. лв., и представянето на реновираното и оборудвано с нова медицинска апаратура Отделение по диализно лечение в МБАЛ – Добрич. 

Той беше категоричен, че Министерството на здравеопазването инвестира в апаратура и техника, за да бъдат държавните болници конкурентоспособни и да гарантират на българските граждани навременни и качествени диагностика и лечение, съответстващи на най-високите стандарти в съвременната медицина. "Реновираното отделение по хемодиализа също е резултат от отпуснатите от държавата 5 млн. лв., с които обновихме диализните структури в страната", посочи здравният министър. Закупуването на 7-те хемодиализни апарата на стойност 130 хил. лв. за болницата в Добрич е стъпка в посока подобряване качеството на живот на  пациентите, страдащи от бъбречна недостатъчност. Отделението в момента обслужва постоянно 57 пациенти от 20 населени места в Добричка област, като текущо оттук преминават и пациенти на други диализни структури, стана ясно още от думите на Ананиев.

"За качеството на медицинската помощ, апаратурната и кадрова обезпеченост свидетелстват четирите отлични акредитационни оценки, които лечебното заведение е получило от създаването си като акционерно дружество до момента. Сигурен съм, че тази тенденция ще продължи и в бъдеще, защото вярвам в хората, които работят тук. Зная, че вие обичате своята болница и своите пациенти, борите се за тяхното здраве и така ще продължи и занапред", посочи министърът.

Пред журналисти Кирил Ананиев коментира и средствата, предвидени за сектор здравеопазване през 2020 г.: "Бюджетът ще бъде разгледан следващата седмица в Министерски съвет, но при всички случаи мога да заявя, че ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 млн. лв. Само ръстът на средствата, предвидени за Националната здравноосигурителна каса е около 395 млн. лв. Ръст има и в бюджета на министерството, чрез който ще се осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха направени от правителството през тази година". Министърът уточни, че по бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, както и за извършване на изследвания с NAT технологията, като конкретните цифри ще бъдат известни след окончателно приемане на бюджета.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив