11 Май 2024, 11:09 Днес (0) | Вчера (10)

С един месец се увеличава срокът на сезонната заетост на български работници в Германия

19 Май 2005 14:28 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Българските граждани ще бъдат наемани при условия на труд и възнаграждение, равни с тези на местните работници и съответно регламентирани в тарифните договори или обичайни за даденото населено място

От 3 на 4 месеца се увеличава срокът на сезонната заетост на български работници в Германия в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Тази промяна ще бъде отразена в проекта на Споразумение между Агенцията по заетостта към министъра на труда и социалната политика на България и Федералната агенция по труда на Федерална република Германия за посредничество на български работници за срочна трудова заетост в областта на хотелиерството и ресторантьорството и в домакинства с лица, нуждаещи се от грижи във ФРГ. С документа се актуализира сега действащото споразумение в същата област, подписано през 2002 г. Основание за актуализацията са настъпилите изменения в германското законодателство, след влизането в сила от 01.01.2005 г. на Закон за имиграцията и приетите в негово изпълнение нови нормативни документи.
Не са предвидени възрастови ограничения и няма предварителни изисквания към кандидатите за притежаване на професионално образование и езикова подготовка. Българските граждани ще бъдат наемани при условия на труд и възнаграждение, равни с тези на местните работници и съответно регламентирани в тарифните договори или обичайни за даденото населено място. Работодателят има грижата за осигуряване на подходящо жилище.
По отношение на домашните помощници и сезонните работници в областта на хотелиерството и ресторантьорството ще се прилагат изцяло германските законови разпоредби за обществено и здравно осигуряване. В проекта на Споразумението е предвидено при заетост до 2 месеца или 50 дни в рамките на една календарна година и ежемесечно възнаграждение при тази заетост до 400 евро да е задължително само осигуряването за злополука. В тези случаи работодателят следва да сключи допълнително за своя сметка частна здравна застраховка за работника или да носи пълния финансов риск в случаите на болест.
Компетентни институции за осъществяване на посредничеството на работници са Агенцията по заетостта към министъра на труда и социалната политика от българска страна и Централната служба за трудово посредничество в Бон от германска страна, които ще посредничат както на поименно изискани български граждани, така и за наемането на работа на подходящи кандидати по конкретни оферти на германски работодатели.
Българският гражданин се нуждае от входна виза и разрешение за пребиваване в Германия. Основание за тяхното получаване е писменото съгласие на компетентните германски служби по труда, които се произнасят в зависимост от състоянието на пазара на труда в съответния регион и изпълнението от страна на работодателя на изискванията на германското законодателство по отношение на размера на възнаграждението, предлаганите жилищни условия и други.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив