20 Април 2024, 14:50 Днес (0) | Вчера (10)

САЩ и ЕС налагат днес нови санкции на Русия

12 Септември 2014 09:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2014, 09:10
Под лиценза на creativecommons

Те са насочени срещу руските сектори на енергетиката, финансите и отбраната

САЩ и Европейският съюз ще задействат днес нови санкции срещу Русия заради ролята й в украинската криза. Те са насочени срещу руските сектори на енергетиката, финансите и отбраната.

Вашингтон допълнително ограничава достъпа на големи руски банки до американските капиталови пазари, съобщи "Ройтерс". За пръв път ще бъде наказана и "Сбербанк" - най-голямата по размер на активите банка на Русия.

Заедно с вече санкционираните други пет банки под държавен контрол, ще бъде забранено американски граждани или компании да извършват транзакции, да ги финансират или да им предоставят по какъвто и да е начин нови средства, които трябва да се върнат за срок, по-дълъг от 30 дни. Същата забрана въвежда днес и ЕС.

От юли насам ВТБ Банк, "Газпромбанк", Банката на Москва, Внешекономбанк и Росселхозбанк имаха такава забрана, но за заеми с матуритет над 90 дни. Тогава финансовото министерство на САЩ обясни, че спира финансирането им, но не и собственост, участие в имотите на тези банки или транзакциите с тях извън споменатото ограничение. Днес ще се разбере дали ограниченията няма да засегнат и тази дейност.

Целта на ЕС и Вашингтон е да спрат милиарди долари, с които се финансират проучвания и добив на петрол в Сибир и Далечния север на Русия, за които Москва използва и съвместни дружества със западни компании като Exxon Mobil и BP. Досега имаше ограничение в ЕС да се предоставят елементи от оборудването за работа в студения климат и извличане от трудно достъпни, дълбоководни и шистови залежи.

Сега санкциите напълно ще блокират всякакви технологии и оборудване и ще забранят да бъдат финансирани оператори като "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт", контролирани от руската държава.

Третият елемент засяга отбранителния сектор на Русия. Според "Ройтерс" американското ембарго ще направи практически недостъпни за компании от САЩ дейността са руски оръжейни фирми.

ЕС ще санкционира Уралвагонзавод - най-големият производител на бронирана техника в Русия, аерокосмическата "Оборонпром" и Обединената авиостроителна компания на Русия. На тези фирми ще бъде забранено да набират капитал от ЕС.

Санкциите на ЕС ще добавят и още 24 имена към списъка с наказани физически лица. Кои са те ще се разбере малко по-късно при официалното публикуване на решението, но не е изключено сред тях да има и руски министри, съобщи "Интерфакс". Другите лица са от ръководството на т.нар. Донецка народна република в Източна Украйна и от анексирания Крим.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив