02 Октомври 2024, 18:28 Днес (3) | Вчера (1)

САЩ ни пращат енергиен експерт да разработи план за енергийното ни бъдеще4

15 Януари 2015 12:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 януари 2015, 18:03

България да засили върховенството на закона и да пресече корупцията, препоръча Джон Кери

На срещата с държавния секретар на САЩ Джон Кери бяха обсъдени няколко основни направления, сред които: регионални и глобални предизвикателства, енергийна сигурност и диверсификация, върховенство на закона. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Той добави, че работни групи ще работят по основните теми: сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че са създадени 4 работни групи.

България да засили върховенството на закона и да пресече корупцията, препоръча Кери.

"Няма никакво съмнение, че има възможности за инвестиране у вас и една от обсъдените теми бе диверсификацията на енергийната система. САЩ са готови да помогнат на България, която взе трудни
решения, за да защити бъдещето си, да се привлекат инвестиции, да създадем един план за енергийното бъдеще на България", обяви още Кери. САЩ ще изпратят енергиен експерт тук, в България, за да разработи енергийното бъдеще на страната, който да работи с Министерството на енергетиката, за да помогне за разработването на такъв план", обяви още американският държавен секретар. Той допълни, че никоя страна не трябва да бъде зависима от друга страна за енергийните доставки.

Ексимбанк е един от механизмите за финансиране. Има потенциал да се работи по-задълбочено и затова сме създали работна група за работа с Министерството на енергетиката – за да приоритизира възможностите. България заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени, особено като се има предвид факта, че "Южен поток" няма да се осъществи, подчерта Кери.

Той посочи, че САЩ насърчават построяването на интерконекторната газова връзка България-Гърция.

"Тук в България не става въпрос само за укрепване на демокрацията, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции и да можем да предпазим страната от тези, които експлоатират ситуацията и искат да отнемат правото Ви да можете свободно да избирате като суверенна държава", подчерта американският държавен секретар.

Кери посочи още, че САЩ задълбочават партньорството си с нас, "за да може България да увеличи надеждите, които имат гражданите в институциите както във върховенството на закона, така и в организираната престъпност".

Ние смятаме, че е много важно да бъде уважаван суверенитетът на България. САЩ сме до България при вземането на решения, каза Кери.

САЩ работят усилено, за да деескалират ситуацията в Украйна и да намерим начин да се справим в разликите, които съществуват между САЩ и много други страни, сред които е и Русия, каквато е днес, посочи още държавният секретар на САЩ. Той изрази увереност, че "Русия постепенно ще се отдалечи от идеите за отмъщение".

По отношение на възможността за безвизов режим при пътуване Кери посочи, че процентът на отказите за издаване на визи трябва да е под 3%, за да може една страна да бъде включена в програмата за безвизово пътуване на гражданите от една страна в друга. Процентът на отказани визи за България през миналата година е бил 15,2 на сто, затова към момента България не може да се възползва от такава възможност.

Бойко Борисов взе отношение по темата за шистовия газ, като каза, че страната ни ще против до момента, до който се изнамери технология, гарантираща "чистотата на екологията".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7642
GBP 2.4796 2.4887 2.3509
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив