28 Март 2024, 11:05 Днес (4) | Вчера (12)

САЩ обмисля рестрикции за китайски телекомуникационни компании като ZTE и Huawei

03 Май 2018 11:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 май 2018, 11:32

Мотивът на американците - загриженост за националната сигурност

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля на наложи рестрикции, целящи да ограничат възможността на някои водещи китайски компании да продават телекомуникационно оборудване в Съединените щати, като санкциите вероятно ще бъдат насочени към Huawei Technologies Co Ltd. и ZTE Corp., твърдят представители на телекомуникационната индустрия, цитирани от Ройтерс и от "Уолстрийт джърнъл", предаде БНР.

Администрацията на Белия дом вече атакува Huawei и ZTE - две от най-големите компании в света, произвеждащи телекомуникационно оборудване - посредством редица неотдавнашни действия, целящи ограничаване на техния бизнес в Съединените щати, мотивирайки се със загриженост за националната сигурност.

Информацията идва в момент, когато Доналд Тръмп изпрати в Пекин своя икономически екип, оглавяван от министъра на финансите Стивън Мнучин, за официални поговори във връзка за все по-влошаващите се икономически отношения с Китай. Напрежението достигна своя връх преди няколко седмици, когато американският президент заплаши да наложи митнически тарифи в размер до 150 млрд. долара за китайския внос, което може да доведе до търговска война между двете най-големи икономики в света.

Според "Уолстрийт джърнъл", американски депутати и администрацията на "Тръмп" са оказали натиск върху компании в САЩ да не продават продукти на Huawei или ZTE, заявявайки, че подобен тип технологични средства биха могли да бъдат използвани за шпиониране на американците. Трябва да се има предвид, че по-рано през годината те накараха американският гигант AТ&Т да се откажат от сделка с Huawei за продажбата на китайски смартфони в САЩ.

Информацията предизвика нова вълна от продажби на акциите на китайските телекомуникационни компании на борсата в Шанхай, като акциите на ZTE се понижиха с 15,37% по време търговията в четвъртък.

Новината също така сякаш намалява шансовете за постигане на напредък в стартиращите днес преговори на Стивън Мнучин с китайския вицепремиер Лиу Хи, като американската икономическа делегация планира да напусне Пекин в петък вечерта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив