12 Май 2024, 07:58 Днес (0) | Вчера (0)

САЩ планират по-строги проверки за ебола на летищата на своя територия

08 Октомври 2014 12:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 октомври 2014, 12:35
Под лиценза на creativecommons

"Работим много интензивно по скрийнинг процеса както преди тръгване в самите държави, така и при пристигане", каза Д-р Томас Фрийдън, директор на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията

Здравните власти в САЩ до няколко дни ще обявят нови превантивни мерки за наблюдения на летищата за заразени с ебола, съобщи "Ройтерс".

"Работим много интензивно по скрийнинг процеса както преди тръгване в самите държави, така и при пристигане", каза Д-р Томас Фрийдън, директор на американските Центрове за контрол и превенция на заболявнията.

Мярката вероятно ще надгради усилията за подобрение на скрийнинг процеса на пътници, които напусат държавите, силно засегнати от епидемията. След диагностицирането на първия случая на ебола в САЩ миналата седмица се увеличиха призивите за въвеждане на по-строги мерки за превенция.

Според експерти, цитирани от "Ройтерс", проверките на пътници при пристигането им в САЩ може да засече хора с треска, но същевременно биха представлявали нови предизвикателства за граничния контрол и екипажите на самолетите.

През август екипи от центровете по контрол и превенция на заболяванията обучаваха служители в Западна Африка как да работят с портативни скенери, които да засичат пърници с висока температура. Освен това беше съставен въпросник, чрез който да се определи дали лицето е било изложено на висок риск от зараза с ебола. Оттогава от страните в Западна Африка в САЩ са пристигнали около 36 000 души. Заради скрийнинга на 77 души не е било позволено да се качат на самолета – 74 от тях имали висока температура, а трима – други симптоми. Повечето от тях имали малария и нито един ебола.

Д-р Фрийдън не даде подробности какви точно нови мерки се обмислят, но по всяка вероятност те ще включват по-обстойни проверки и повече въпроси към хората, които напускат Сиера Леоне, Гвинея и Либерия.

Американската брегова охрана обяви, че ще въведе проверки за лица които идват в САЩ с кораб от засегнатите региони.

Американските авиокомпании заявиха единствено, че работят заедно със здравните власти, за да гарантират сигурността на пътниците. Според експерти по всяка вероятност авиопревозвачите ще се запитат защо проверките на територията на САЩ биха били по-добър вариант от проверките в държавите, от където излитат самолетите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив