24 Април 2024, 18:14 Днес (12) | Вчера (6)

САЩ поискаха данни от 7-те най-големи банки заради ЛИБОР-скандала

16 Август 2012 11:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 август 2012, 11:38

Предписания са получили City Group, JP Morgan, Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, UBS и Deutsche Bank

Седемте най-големи банки  в света получиха предписание от американските власти да предоставят информация и документи в рамките на разследването на скандала за манипулирането на  ключовата междубанкова лихвена ставка ЛИБОР /London Interbank Offered Rates/. Това съобщиха днес американските медии, позовавайки се на лица, запознати отблизо с разследването и съдебните документи. Предписанията са изпратени през юли и август на американските City Group и JP Morgan, на британските Barclays, HSBC и Royal Bank of Scotland, както и на швейцарската UBS и германската Deutsche Bank.

Съвместното разследване за възможно манипулиране на междубанковата лихва се води от прокуратурата на два американски щата – Ню Йорк и Кънектикът, поради факта, че  ЛИБОР се използва от градовете и окръзите на тези щати за изчисление на лихвите по техните облигации.

Официални представители на Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, City Group и UBS съобщиха, че са получили предписанията да предоставят информация и да сътрудничат при разследването. От  JP Morgan, Barclays и HSBC отказаха коментар.

Скандалът с манипулирането на лихвената ставка ЛИБОР сред най-големите международни банки се разрази в края на юни. В резултат на проведено от властите на САЩ и Великобритания разследване стана ясно, че по време на световната икономическа криза някои от тях са представяли неверни данни, въз основа на които е била определяна лихвата. Това е предприето, за да бъде занижена стойността на взетите от банките кредити. Barclays вече бе глобена от надзорните органи на САЩ и Великобритания с 453 милиона долара. Продължава разследването, свързано със City Group и JP Morgan. Според някои изчисления, като цяло банките са заплашени от глоба на обща стойност над 20 милиарда долара.

Лихвената ставка ЛИБОР е ключов инструмент на световния финансов пазар. Тя се определя на въз основа на информация от най-големите световни банки и служи за отправна точка на изчисляване стойността на кредити и много други производни ценни книжа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив