28 Март 2024, 22:21 Днес (11) | Вчера (12)

СБ препоръчва по-голяма ликвидност на Българската независима енергийна борса

14 Април 2016 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 април 2016, 18:02

Това означава по-голяма част от производителите на електрическа енергия да търгува тока си през борсата

Световната банка препоръчва по-голяма ликвидност на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като участва в заседание на парламентарната комисия по енергетика, предаде БТА. Световната банка /СБ/ е представила доклада с виждането си за либерализацията на електроенергийния пазар у нас, като основните моменти от него са представени на заинтересованите страни в сектора.

Още 2-3 седмици ще работим със СБ за изясняване на предложения модел за пълна либерализация на електроенергийния пазар, до края на следващата седмица заинтересованите страни ще предоставят становищата си по него. След като бъдат отчетени, на обществеността ще бъде представен и окончателният модел на либерализация на електроенергийния пазар у нас, посочи Петкова.

По думите й препоръката на СБ за по-голяма ликвидност на БНЕБ означава по-голяма част от производителите на електрическа енергия да търгува тока си през борсата. Така ще се създаде възможност за най-голяма публичност и прозрачност при определяне на цената, коментира Петкова. По думите й с тази препоръка днес са запознати и производителите на електроенергия.

Според Петкова се работи за наличието на повече платформи за търговия на БНЕБ, където в момента действа само платформа "Ден напред". От 1 юли ще имаме платформа за търговия на базата на двустранни договори, а през първото тримесечие на 2017 г. - и платформа за търговия в рамките на деня, посочи тя.

Все още няма окончателно решение за определянето на енергийно бедните потребители. Според статистики на "Евростат" и ЕК у нас те са близо 30 на сто. Към момента българското законодателство и Министерството на труда и социалната политика са определили като лица, получаващи помощи за отопление - 254 хиляди, които могат да се приравнят като критерий за енергийна бедност, коментира Петкова. "Работим около тези цифри, трябва да уточним кои са точно нуждаещите се лица, защото е много важно тази помощ да стигне точно до тези, които имат потребност от нея, за което ни трябват много точни и обективни критерии", посочи тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив