24 Април 2024, 15:49 Днес (10) | Вчера (6)

СБА излезе със съвети за превенция на най-рисковите ПТП-та

23 Април 2020 11:17 СБА по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 април 2020, 11:26

Посочени са пет вида пътни инциденти

След като още един човек загуби живота си при тежък пътен инцидент - журналистът Милен Цветков при катастрофа на столичния булевард "Черни връх", СБА оформи няколко съвета за превенция на най-смъртоносните сценарии, които могат да се случат независимо от натрупания опит зад волана.

Пътните произшествия с най-голям риск за живота на пътниците са тези, в които превозното средство бива ударено или се удря с друго превозно средство или крайпътен обект. Въпреки общите характеристики, описани по-долу, всяка катастрофа е частен случай заради различните обстоятелства, които повлияват за причините на нейното случване, щетите и евентуалните жертви.

Кои са пътните инциденти с най-голям риск за живота?

Пътен инцидент, при който автомобилът е ударен отзад от движещо се превозно средство обикновено не се възприема за опасен, но той носи голям риск от тежки наранявания и смърт. Пострадалите могат да страдат от хронична болка, увреждания на врата и гръбначния стълб, често причинени от камшичен удар. При него главата се оттласква назад, докато тялото продължава да се движи напред. Предпазните колани не могат да осигурят достатъчна защита при камшичен удар. Бдителността е основният начин да се предпазите. Следете какво се случва зад колата ви, за да реагирате с подходяща маневра и да избегнете удар, ако превозното средство зад вас не спре. Грижете се огледалата за задно виждане да бъдат чисти и позиционирани правилно.

Челният сблъсък е следващият най-опасен вид пътен инцидент, който може да причини сериозни наранявания и смърт. Причината е в комбинираната скорост на участващите в произшествието. Ако приемем, че два автомобила се сблъскат един в друг, всеки със скорост 40 км/ч, то сумарната скорост е 80 км/ч. В този случай най-добрият начин за предпазване е поставянето на предпазен колан, обезопасяването на малките деца в детски столчета на задната седалка и предварителна проверка за изправността на въздушните възглавници.

Верижните катастрофи са третият най-опасен вид транспортна злополука. Някои превозни средства повишават риска за пътниците в тях при настъпване на такъв инцидент - всъдеходи, тежкотоварни автомобили и миниванове. Причината е, че те имат по-висок център на гравитация от седаните. За съжаление, този вид инциденти са много непредвидими - пътниците може да бъдат изхвърлени в множество посоки в и извън колата. Мерките за автомобилна безопасност се ограничават до закупуването на автомобил с висок рейтинг срещу верижни катастрофи. Може да използвате информацията на Департамента по транспорт на Съединените щати, за да направите проверка кои модели предлагат по-голяма степен на защита.

Страничният удар е сред най-животозастрашаващите катастрофи. За разлика от инцидентите в предната или задната броня, колите не предлагат почти никаква защита за пътниците при Т-образен сблъсък. Той най-често се случва на кръстовища, паркинги, магистрали или скоростни пътища. За намаляването на смъртните случаи и тежките наранявания за пътниците, все повече модели са снабдени със странични въздушни възглавници. Проверявайте за наличието им при покупка на автомобил.

Най-смъртоносните катастрофи се случват, когато превозното средство напусне пътното платно и се удари в крайпътен обект като стълб, дърво и т.н. Тези тежки инциденти често биват повлияни от влошени метеорологични условия, разсеяност, заспиване зад волана, при употреба на алкохол, наркотични вещества или определени лекарства. За да се предпазите от такъв вид злополука винаги бъдете нащрек за заобикалящата ви среда, в никакъв случай не управлявайте превозно средство след прием на алкохол, наркотици и медикаменти особено ако е посочено предупреждение в придружаващата ги листовка. Не шофирайте, ако усещате сънливост или липса на концентрация. Причина за разсейване почти винаги е телефон, затова задължително трябва да го "паркираме".

Описаните пътно-транспортни произшествия могат да се случат и на най-изрядните и внимателни водачи. Това е така, защото шофьорът няма пълен контрол върху ситуацията, ако друг автомобил се удари в неговия. Единствено превантивните мерки за безопасност и бързата адекватна реакция могат да избегнат пътния инцидент или да ограничат щетите и жертвите от него. Предпазливостта, отговорността и стриктното спазване на установените правила от всички участници на пътя е ключов фактор за безопасност при движение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив