18 Април 2024, 19:44 Днес (11) | Вчера (11)

СБА с Топ 5 съвета за нови шофьори

11 Септември 2020 12:00 СБА по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 септември 2020, 11:41

Сред препоръките са: оставете настрана телефона, не избързвайте да возите приятели

Взели сте шофьорските изпити и вече държите в ръцете си свидетелството за управление. Поздравления! Имате законното право да управлявате моторно превозно средство – в масовия случай автомобил. Но наистина ли сте готови да поемете сами на път – без инструктор или опитен шофьор, от който бихте получавали напътствия? Липса на увереност и безпокойство е нормалната реакция дори и да не шофирате сами. Ето съветите на СБА, основани на утвърдени добри практики и проучвания по темата, за водачите с малък опит зад волана. Обобщението прави Светозар Димитров:

1. Оставете телефона настрана

Използването на мобилен телефон е забранено от Закона за движение по пътищата, освен чрез устройство "свободни ръце" (hands-free). Нарушителите се глобяват с 50 лв. и отнемане на 6 контролни точки. Освен това звукът от телефона разсейва. Докато шофирате включете режим "Не ме безпокой" (Do not disturb), който да изключи потокът от приложения за социални мрежи и чат, които най-често разсейват. Според проучване на американската неправителствена организация Национален съвет по безопасност 26% от всички катастрофи стават в следствие на употреба на мобилни устройства. Сред останалите фактори са още настройване на GPS навигацията, аудио системата и разговорите с пътниците.

2. Не избързвайте да возите приятели

Погрижете се и никой да не ви разсейва докато шофирате. Един от основните фактори за загуба на концентрация при водачите на ППС са разговорите с пътници. Докато изпитвате неувереност зад волана отказвайте да качвате много хора, които може да отнемат вниманието ви от пътя. Вместо това е по-добре да сте придружен от някой в ролята на навигатор, който да следи пътната обстановка и да ви съдейства, ако имате нужда от помощ.

3. Подобряване на уменията

Най-добрият начин да овладеете страховете си е да се изправите срещу тях. Колкото повече шофирате и попадате в различни ситуации, толкова повече ще свикнете. Ако е нужно, вземете допълнителни часове с инструктор, с който да практикувате маневри или ситуации, които ви притесняват най-много. Ако искате да се упражнявате самостоятелно, най-добрите места, степенувани по трудност, са: празен паркинг, паркинг на търговски център или магазин, слабо натоварени пътни участъци, както и такива с различна настилка, пътища с различни ограничения на скоростта, шофиране при различни метеорологични условия (дъжд, сняг, през нощта), шофиране по магистрала, особено включване в движението или напускането ѝ.

4. Бъдете спокойни

Помислете какво ви кара да се съсредоточите и да останете спокойни. Ако това е успокояваща музика, обърнете внимание на някои научни факти. Установено е, че не жанрът, а темпото и силата на звука оказват най-голямо въздействие при управление на МПС. Бързото темпо подсъзнателно насочва вниманието от пътя към музиката, а същевременно се наблюдава увеличаване на скоростта, което да бъде "в синхрон" с песента. Препоръчителното темпо е между 60 и 80 удара в минута, а силата на звука – в диапазона 55 и 65 децибела. Така ще можете да чувате добре за външни шумове – например сирена от приближаваща линейка.

5. Уведомете останалите

Поставете лепенка "Млад шофьор", но не поставяйте стикера върху стъклото! Подобно на учебните автомобили, останалите участници на пътя ще проявяват повече разбиране, ако допуснете някоя малка неволна грешка. Не забравяйте, че всички са били неопитни в началото. Освен това не сте единствените, чиито рефлекси за управление не са напълно изградени. На пътя има и други неопитни водачи, които също изпитват притеснения. Това, което създава неувереност у вас, може да обсъдите с близки и приятели или в социалните мрежи и форумите онлайн. Ще се уверите, че дори и опитни водачи попадат в затруднени ситуации.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив