09 Май 2024, 01:18 Днес (0) | Вчера (10)

СБА стана на 60 години

03 Юли 2017 14:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2017, 14:31

Днес СБА разполага с екип от над 600 души в цялата страна

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) празнува своя 60-годишен юбилей.  Оттам припомнят началото на организацията. От На 3 юли 1957 г. в хотел Балкан е учреден Български автомобилен и туринг клуб (БАТК), който остава приемник на всички предишни формирования, обслужвали нуждите и интересите на автомобилистите в България в предвоенния период. Веднага след своето учредяване клубът става член на Международната автомобилна федерация FIA, Международния алианс по туризъм (AIT) и Международната автомобилна организация по къмпинг и караванинг (FICC).
През 1972 г. на своя национална конференция БАТК взима решение за преименуването си в Съюз на българските автомобилисти. Сега структурата на СБА включва две търговски дружества СУАБ-СБА ЕООД и Шипка- ТА, 40 клона и 150 автомобилни клубове. Организацията е официален член на Европейската организация за пътна помощ (ARC Europe). "Пътна помощ” е и основната дейност на СБА. Друга основна дейност на съюза са годишните технически прегледи. Организацията разполага с 60 пункта за годишни технически прегледи. В СБА годишно се обслужват над 250 000 автомобилисти.
Съюзът провежда и учебна дейност за подготовка на водачи на моторни превозни средства от 1960 г. Не на последно място СБА е застрахователен брокер на компаниите ДЗИ и ЕвроИнс.
Съюзът продължава изграждането на нови учебно-технически центрове. Тази година трябва да започне изграждане на нови центрове в градовете Видин и Пловдив.
Като сдружение с нестопанска цел СБА активно се бори за пътната безопасност. Ежегодно организира множество кампании. Една от тях е Акция Светлина, а след това и Акция Зима, в партньорство с КАТ, БЧК и други, когато СБА подготвя хиляди автомобилисти преди зимния сезон. Съюзът участва в комисиите за промени в Закона за движението по пътищата и при обсъждане на нормативната уредба в България, защитавайки интересите и безопасността на българските шофьори.
Приложното колоездене е една от важните дейности на СБА. То развива уменията на подрастващите в майсторското владеене на колелото и ги учи на пътна безопасност. Националното движение по приложно колоездене съществува вече 35 г. – време, в което в спортните клубове по тази дисциплина са били обучени хиляди деца, десетки са станали медалисти, а България – вицеевропейски шампион в Чехия.
Автомобилният и картинг спорт са важна част от историята на СБА. Десетките автомобилни състезания продължават да привличат многолюдна аудитория. През 2010 година България беше домакин на кръг от Световния рали шампионат на ФИА за марки. С помощта на Съюза освен спортни се провеждат и масови автомобилни прояви, които имат за основна цел безопасността на движението и икономичното управление на автомобила.
СБА популяризира своите дейности и услуги в собствения си вестник "Авто Мото Свят" и в радиопредаването "Хора, пътища, автомобили" по БНР.
Официалният сайт на организацията придобива все по-голяма популярност и ежедневно има хиляди посетители. Подготвяното мобилно приложение пък ще предоставя допълнителни възможности за автомобилистите и членовете на СБА.
Днес СБА разполага с екип от над 600 души в цялата страна, който се грижи за денонощното спокойствие на хиляди български и чуждестранни шофьори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив