19 Април 2024, 08:50 Днес (0) | Вчера (11)

СЗО: Заплахата от пандемия на коронавируса Covid-19 "става много реална"

10 Март 2020 08:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 март 2020, 07:58

Над 110 000 с Ковид-19 по света, заразени има във всички членки на ЕС

Разпространяването на коронавируса Covid-19 е по-близо до причиняване на пандемия, но огнищата в отделните страни все още могат да бъдат контролирани чрез комбинация от мерки за ограничаване и смекчаване, съобщи в понеделник Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БНР. Ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус отбеляза, че четири държави - Китай, Южна Корея, Италия и Иран, представляват 93% от близо 110 000 случая на заразени с коронавирус, които са докладвани от повече от 100 страни по света.
"Сега, когато вирусът настъпи в толкова много страни, заплахата от пандемия стана много реална", посочи той на редовна пресконференция в Женева. "Но това би била първата пандемия в историята, която може да бъде контролирана. Основното е, че не сме оставени на милостта на вируса", допълни шефът на СЗО.
"Независимо дали е пандемия или не, правилото на играта са еднакви и също така - никога не се отказвайте", посочи той и отбеляза: Китай "поставя епидемията в страната си под контрол", докато Република Корея отчете спад в новите случаи на заразени, като в също време Тедрос похвали мерките за ограничаване на заразата, предприети в Сингапур.
"Насърчени сме, че Италия предприема агресивни мерки за овладяване на епидемията и се надяваме тези мерки да се окажат ефективни в следващите дни", добави той.
Изявлението му е факт, след като броят на смъртните случаи в Италия скочи само за едно денонощие с 97 до общо 463 души, а общият брой на заразените скочи с 24% до 9 172.
Експертът от СЗО д-р Майк Райън сравни решението на Италия да ограничи движението от най-тежко засегната от Covid-19 северна част на страната с относителният успех на Китай при фокусирането върху мащабната епидемия в провинция Ухан и град Хубей, за да спре разпространението на коронавируса в другите китайски провинции.
"Намаляването на потока от потенциално инфектирани хора в други области на Италия може да предложи на тези области възможност да се подготвят и потенциално да има различен резултат при справянето с епидемията. Това видяхме в Китай, видяхме провинциите да получават по-рано предупреждение, те бяха в състояние да се подготвят", посочи той, но предупреди: "Това няма непременно да спре болестта да се изнесе от тези зони на вирусното огнище ... Това за мен обаче представлява разумен тактически подход, но няма гаранция", каза Райън.

Броят на случаите на коронавируса в глобален мащаб надвишиха 110 000 в 100 държави и територии, жертвите на заболяването са над 3800, сочат изчисления на АФП.
Кипър съобщи за два потвърдени случая на коронавируса, което означава, че всички 27 държави-членки на Европейския съюз вече са засегнати.
Гърция установи 11 нови случая на новия коронавирус в страната, като общият им брой вече е 84. От заразените 81 са гръцки граждани и трима са чужденци, заяви говорителят на министерството Сотирис Циодрас на брифинг.
В най-засегнатата страна в Европа - Италия, починалите от Ковид-19 са 366 души, а заразяванията са скочили до 7375, съобщиха местните власти.
До 16 млн. души в Ломбардия и в 14 провинции се нуждаят от специално разрешително за пътуване според новите правила за карантина, които са в сила до 3 април. Музеите, спортните зали, басейните, дискотеките и залите за игри са затворени. Баровете и ресторантите могат да работят, но клиентите им трябва да седят на най-малко метър разстояние. Магазините са отворени, търговските центрове и пазарите се очаква да не работят, но аптеките и супермаркетите в тях ще останат отворени. Двете летища в Милано, "Линате" и "Малпенса", както и това във Венеция, работят. Но националната авиокомпания "Алиталия", каза, че ще извършва само вътрешни полети от "Линате" и ще спре всичките си полети от "Малпенса". Международните полети на компанията ще бъдат само от Рим.
Френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви снощи, че Франция ще наложи строга забрана за публични събития с над 1000 присъстващи като част от мерките за борба с разпространението на новия коронавирус и епидемията от Ковид-19.
Германия обяви нови 210 случая на коронавируса, предаде Ройтерс. Така броят им се увеличава до 1112 от 902, потвърдени в неделя.
Най-много са в западната Северен Рейн-Вестфалия – най-многолюдната провинция на страната.
Първи два случая на заразени с коронавирус бяха регистрирани в Албания, предаде Ройтерс. Става дума за баща и син, завърнали от Италия. Мъжете са в стабилно състояние, без усложнения -  съобщиха през нощта срещу понеделник от албанското министерство на здравеопазването.
Преди да бъдат установени положителните проби на двамата албанци, здравните служби са тествали пробите на около 60 души, които са излезли отрицателни. По данни на Ройтерс, около 400 хиляди албанци живеят в Италия на отсрещния бряг на Адриатическо море. Днес албанският премиер Еди Рама съобщи, че училищата ще бъдат затворени, въвежда се и забрана за публични събирания за срок от две седмици. Отменят се всякакви събития, включително спортни.
Полетите между Албания и Северна Италия са преустановени до 3 април, каза той на извънредна среща на кабинета.
Първи случай на коронавирус е потвърден сред служителите на Европейската комисия, заяви говорител на ЕК, като посочи, че жената, която се завърнала от Италия, е под карантина от миналата седмица
Срещите и събитията в евроинституциите в Брюксел бяха отменени заради разпространението на вируса, а пленарната сесия на Европейския парламент се изтегли в Брюксел. 
Евродепутатът от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Иво Христов разказа пред БНР, че пътуващите с авиолиниите в Брюксел са силно намалели, немалко от хората в белгийската столица са със защитни маски на лицата, но не се забелязва паника и всичко изглежда относително спокойно.
Въведени са някои мерки за всички, които влизат в сградата на Европейския парламент.
В сградата на Европейския парламент има поставени съдове с дезинфектанти, на много места има разлепени инструкции как да се държим, каква хигиена да спазваме: "Знаете, че Европарламентът е място, което се посещава от хиляди хора извън тези, които работят там – пристигат многолюдни делегации от всички краища на света, тоест това е относително рисково място", обясни евродепутатът.

Италия обяви карантина от днес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив