28 Март 2024, 18:10 Днес (11) | Вчера (12)

СЗО: Смогът над градове в цял свят е довел до "глобално извънредно положение"

22 Януари 2016 17:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 януари 2016, 14:36
Под лиценза на creativecommons

Организацията подчертава, че лошото качество на въздуха убива милиони хора и съществува реална опасност здравните системи скоро да не успяват да се справят с потока от болни пациенти, които ще бъдат засегнати

Тази седмица Световната здравна организация отправи ново сериозно предупреждение заради "смъртоносните нива на замърсяване на въздуха в редица от най-големите градове в света." Организацията, цитирана от британския вестник "Гардиън" подчертава, че лошото качество на въздуха убива милиони хора и съществува реална опасност здравните системи скоро да не успяват да се справят с потока от болни пациенти, които ще бъдат засегнати.

През февруари организацията ще публикува нови данни, които показват, че в стотици градски региони замърсяването на въздуха се е влошило от 2014 г. насам. Месец преди официалното представяне на новото проучване, СЗО предупреждава, че в момента е налице "глобално извънредно положение в общественото здравеопазване", което ще има неизчислими финансови последици за правителствата.

Новите измервания, направени в 2 000 градове, ще показват задълбочаващо влошаване на ситуацията в много места, където населението се е увеличило, големи площи остават под облаци от смог, съставен от смесица от транспортни емисии, строителен прах, токсични газове от производството на електроенергия и битово отопление чрез изгаряне на ниско качество въглища, дърва и отпадъци.

Токсичната мъгла, която поглъща градовете, се е виждала ясно миналата седмица от международната космическа станция, отбелязва "Гардиън".

"Има извънредна ситуация в общественото здравеопазване в редица държави заради  замърсяването на въздуха. Това е един от най-големите проблеми, пред които сме изправени в световен мащаб, драматично е и ще доведе до ужасни бъдещи разходи за обществото", коментира Мария Нийра, ръководител на отдел "Обществено здраве" в СЗО

Експертът напомня, че замърсяването на въздуха води до хронични заболявания, които изискват болнично пространство. "Преди знаехме, че замърсяването на въздуха е причината за заболявания като пневмония и астма. Сега знаем, че то води до кръвтотечение, сърдечни и сърдечно-съдови заболявания, а дори и деменция.  Проблемите набъбват. Това са хронични заболявания, които изискват болнични легла. Цената ще бъде огромна", предупреждава Нийра.

Според данните на ООН, в момента годишно случаите на преждевременна смърт от замърсяване на въздуха са 3,3 милиона, а около три четвърти от тях се дължат на инсулти и инфаркти. С почти 1,4 млн смъртни случая годишно заради замърсяване на въздуха, Китай е на чело във фаталната класация, следва Индия с 645 000 и Пакистан - 110 000 .

Франк Кели – директор на изследователска група по околната среда и здравето към Кингс Колидж, Лондон, съветник на няколко правителства по рисковете за здравето от замърсяването, заяви пред Observer, че замърсяването на въздуха се е превърнало в "глобална епидемия". "Тя засяга всички, тя е над всички хора в града. Светът става все по-урбанизиран и така отива към по-лошо. "

Последният доклад от Европейската агенция по околна среда (EAОС) на ЕС, показва, че замърсяването на въздуха в момента е най-големият риск за здравето в Европа и е причината за над 430,000 случая на преждевременна смърт.

"Мръсният въздух съкращава продължителността на живота на хората и води до сериозни заболявания като сърдечно-съдови заболявания, дихателни проблеми и рак. Замърсяването въздейства и на икономиката, увеличава медицински разходи и намалява производителността", подчертава директорът на агенцията Ханс Брюнинкс.

Икономистът лорд Стърн насочва към друго измерение на проблема като обяснява, че замърсяването на въздуха е важен фактор за промените в климата. "...Едва сега научаваме какъв е мащабът на токсичността на въглищата и дизеловото гориво. Знаем, че в Китай 4 000 души на ден умират от замърсяването на въздуха, в Индия е дори по-лошо. Това е много сериозен проблем ", каза Стърн.

Според нови научни изследвания, публикувани в списание Nature, показва, че годишно замърсяването на въздуха в момента убива повече хора, отколкото маларията и ХИВ взети заедно, а в много държави около 10 пъти повече са смъртните случаи от замърсяване в сравнение от тези от пътнотранспортните произшествия.

Според СЗО, качеството на въздуха се е влошило по целия свят до степен, в която само един от всеки осем души живее в град, отговарящ на препоръчителните нива на замърсяване на въздуха.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив