14 Май 2024, 03:56 Днес (0) | Вчера (12)

СЗО изпраща у нас мисия от водещи експерти

10 Юни 2015 11:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юни 2015, 11:26

Регионалният директор на СЗО е приветствала и идеята на българския здравен министър да бъде въведен по-висок акциз за вредни храни

Министерството на здравеопазването разпространи съобщение, в което се казва, че Световната здравна организация (СЗО) е дала категоричната си подкрепа за здравната реформа у нас и нейното финансиране.

Препоръките и на СЗО, и на Европейската комисия са в посока повишаване на капацитета и инвестиции в извънболничната помощ и в профилактика, каза за БНР доц. Михаил Околийски, който е управляващ офиса на Световната здравна организация за България. "В България през последните години наблюдаваме една свръххоспитализация и тя донякъде е базирана на реалните нужди, т.е. хората наистина имат нужда от болнично лечение, което е знак, че не се търси решаване на проблема, когато той може да бъде решен, в началния му стадий."

Според него у нас хората не търсят веднага медицинска помощ, а едва когато заболяването се задълбочи.

Д-р Москов беше подкрепен в решението си да реформира здравния сектор от регионалния директор на СЗО Жужана Якаб и в най-скоро време в България ще има структурни усилия за съвместна работа с Министерството на здравеопазването по отношение на реформите, посочи доц. Околийски.

Според него настоящото ръководство на МЗ се опитва да вдъхне надежда в специалистите и в пациентите. По думите му СЗО приветства това.

В сферата на здравното финансиране и реформата на здравната система СЗО ще изпрати мисия от водещи експерти у нас. Тя ще бъде подпомогната от изнесения офис на СЗО в Барселона, който се занимава изцяло с финансирането в здравеопазването, за да помогнат на Министерството да оптимизира пътищата за ефективно разходване на средствата и да се вземат адекватните решения, каза доц. Околийски.

Регионалният директор на СЗО е приветствала и идеята на българския здравен министър да бъде въведен по-висок акциз за вредни храни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив