19 Април 2024, 12:10 Днес (6) | Вчера (11)

Само 1000 българи са избрали свободния пазар на ток

17 Май 2017 09:18 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 май 2017, 09:13

Нов фонд ще спасява водния сектор

Малцина българи имат интерес към свободния пазар на ток. През миналата година едва 1000 души са се отказали от предварително определените цени. Това показва анализ, представен вчера от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на форум, организиран от Националната енергийна камара и Института за енергиен мениджмънт, пише в. "Сега".

Преди около година министерството започна да рекламира предимствата на либерализацията, но и до момента за нея не се знае много. Битовите потребители могат да изберат доставчик на ток, различен от трите големи ЕРП-та, ако търговец на ток им предлага по-изгодни цени. Допълнителен плюс е, че те няма да бъдат задължени да се отказват от определяните от КЕВР цени и винаги когато искат, ще могат да се върнат обратно "в регулация". Заради тромавите процедури и липса на реална изгода обаче хората масово си спестяват усилието да сменят доставчика си.

По-голямата част от произвеждания ток в България се предлага на свободния пазар, където цената се определя от търсенето. Около 54% от тока се търгува по този начин, докато 46% е делът на енергията за регулирания пазар, каза още Иванов. От свободния пазар се снабдяват предимно големи и средни фирми, които имат голямо потребление.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че либерализацията е акцент в управленската програма на правителството. Подобна заявка бе дадена и при управлението на кабинета "Борисов" 2, но особен напредък нямаше. Сега, според министър Петкова, пълното освобождаване на пазара би отнело около 5 години. За да се ускори процесът, ще бъде създадена пътна карта на либерализацията. Ще се правят и промени Закона за енергетиката.

Министърът на енергетиката не пропусна да се похвали с постиженията си в предишния мандат - стабилизирането на сектора и свиването на дефицита в системата. Всъщност намаляване на задълженията отчете най-вече НЕК, и то основно заради т.нар. фонд "Сигурност". В него отчисления от 5% от приходите си правят всички производители на ток, включително и самата НЕК, под шапката на която има вецове. В отчетите си обаче част от дружествата, и дори АЕЦ "Козлодуй", се оплакват от финансови проблеми - именно заради нуждата от дотация на електрическата компания. "Мисля, че този фонд ще бъде един от стожерите в процеса по пълна либерализация на електроенергийния пазар", обобщи Петкова.

ФОНД "ВОДА"

Нов фонд ще финансира с пари от бюджета ВиК проекти в малките населени места и в общините, които са останали не по свое желание извън водните асоциации, обяви вчера регионалният министър Николай Нанков. От средствата ще могат да се възползват общините, които не отговарят на критериите за еврофинансиране за проекти. Парите за реформата са важни - заради нуждата от подмяна на тръби ВиК операторите искат по-висока цена на водата. "Инвестициите трябва да се правят не само през цената, затова в момента Световната банка ни консултира за създаване на механизъм за повече инвестиции при минимално отразяване върху цената на водата", добави Нанков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив