29 Март 2024, 08:05 Днес (0) | Вчера (11)

Санкциите за Русия или колко ще загуби туристическа Европа?

11 Март 2014 15:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2014, 15:46

Москва не дава никакви признаци за чуваемост на критиките и предупрежденията

ЕС може да наложи санкции срещу Русия още тази седмица, ако Москва не откликне положително на западните предложения за деескалация на украинската криза. Това заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, а предположението му бе потвърдено и от  германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.
Същевременно поредното обсъждане на украинската тема в Съвета за сигурност на ООН показа, че Москва не дава никакви признаци за чуваемост на критиките и предупрежденията и за смекчаване на позицията си.
Нещо повече. Руснаците са сигурни, че този вербален респект няма да прерасне в реално изпълнение. Една от причините за тази сигурност е, че Русия става все по-важен играч на туристическия пазар.
Според експерти, цитирани от електронното издание Вести Файнънс, през 2012 година руските туристи са изхарчили 23 млрд. евро  за задгранични пътувания. Това превръща страната в седмия по големина пазар за изходящ туризъм в света.
До реални икономически санкции едва ли ще се стигне, понеже това е неизгодно и за самите европейски страни заради силната търговска интеграция на Русия и ЕС, но визовите санкции са напълно реални.

По предварителни данни, забраната за влизане в Европа ще засегне само длъжностни лица. Ръководителят на представителството на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас заяви, че облекченият визов режим между ЕС и Русия ще се запази, тоест визовият режим няма да засегне обикновените граждани.

Към момента черният списък включва 18 длъжностни лица, на които ще бъде забранено влизането в ЕС, а активите им в Европа ще бъдат замразени. Дори и да бъде разширен този списък, в него ще попаднат само онези руснаци, които, според ЕС, способстват ескалацията на конфликта в Украйна.

Като цяло обаче за Европа е категорично неизгодно да ограничава възможностите за руските туристи. През 2012 г. В чужбина са почивали 15,3 млн. Руски туристи, а в Централна и Западна Европа – около 5 млн.души. При тези пътувания са похарчени около 23 млрд. евро, като на Европа се падат не по-малко от 7,7 млрд евро.

Брой туристи от Русия в Европейските страни, 2012 г.

 

Страна

Брой туристи, в хиляди

Германия

713

Греция

690

Италия

570

Финландия

521

Франция

404

България

389

Чехия

379

Австрия

300

По оптимистични оценки, към 2015 г. общият брой руски туристи ще достигне 25 млн. души, като 77% от потенциалните почиващи заявяват като потенциално място за отдих страни от  Централна и Западна Европа.

Какви са руските туристи?

Среден клас със семейства

Те основно предпочитат плажен отдих, възприемчиви са към различни акции и спонтанни решения. Традиционно резервират пътувания чрез агенции.

Млади професионалисти

Пътешествията са важна час от техния живот, а броят посетени страни е своего рода символ на техния статут. Обичат приключенията, технически грамотни са. Предпочитат да резервират хотели и билети онлайн, изследват нови места.

Богаташи

Проницателни и много взискателни пътешественици. Разполагат със свободно време и пари, търсят високо качество и лукс.

...

Традиционни любими дестинации са морските курорти със свободен визов режим, като Турция, Египет, Гърция. Но европейските страни също са много обичани и популярни.
Във Финландия руснаците препдочитат да пътуват за няколко дни, използвайки времето за шопинг.
Германия също е много популярен транзитен хъб, а Испания е един от най-бързоразвиващите се туристически пазари.

Разходи на руснаците в някои страни, 2012 г.

 

Страна

Среден размер на разходите на човек, в евро

Франция

2666

Италия

2222

Испания

1988

Великобритания

1896

Германия

992

Гърция

969

Турция

672

Още един важен фактор, които е в полза на запазване на текущите условия за руските туристи в ЕС, са техните разходи.
54% от всички туристи предпочитат четири- и петзвездни хотели.

Във Франция, например, разходите на туристите за хотел и храна са по 23%, за шопинг – 20% и за транспорт – 19%.

Ето защо, страните от ЕС нямат никаква полза да губят руските туристи, затова, според изданието, е категорично неизгодно затягане на входния туристически режим.
Даже във формулировката на първо ниво санкции е обозначено "временно спиране" на преговорите за безвизов режим, а не пълното им замразяване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив