20 Април 2024, 15:15 Днес (0) | Вчера (10)

Световен презастраховател посочи ключовите нови рискове за бранша през 2019 г.

09 Септември 2019 15:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 септември 2019, 15:23

Swiss Re обобщи пет нови риска с високо потенциално въздействие върху застраховането

Конфликт между цифровите технологии и остарялото оборудване; нови рискове, възникващи във връзка с разпространението на мобилните мрежи 5G; все по-ограничена гъвкавост на фискалната и парично-кредитната политика; генетически тестове и влиянието им върху застрахователната индустрия; климатичните промени и влиянието им върху общественото здравеопазване – това са някои от ключовите рискове, дефинирани в публикувания отчет SONAR на Swiss Re Institute за 2019 г. Докладът обхваща новите и бавно развиващи се рискове и е насочен към това да постави началото на информиран диалог за бъдещия ландшафт на рисковете в световен и регионален план. Посочените рискове имат отношение към общото и животозастраховането, управлението на активи, както и операциите и условията на застрахователния пазар. В отчета са представени 15 нови теми за съществуващи рискове и 5 нови риска.

Кои са петте нови риска с високо потенциално въздействие върху застраховането?

1. Новите технологии в челен сблъсък със стареещата инфраструктура

Технологичното оборудване на критически важната инфраструктура (например интелектуални електрически мрежи и тръбопроводи, болници и пр.) често е доста остаряло. Като следствие, застрахователите се сблъскват с повишен риск от неочаквани загуби при повреждането или унищожаването на имущество, телесните увреди, прекъсването на бизнеса и киберрисковете.

2. Новите технологии 5G

5G ще обезпечи безжична връзка в реално време до всяко устройство в Интернет на нещата (IoT), като например автономните автомобили или производствените компании със сензорно управление. Това вероятно ще засили опасенията от потенциалните негативни последици за здравето от електромагнитните полета. Друго главоболие, свързано с 5G, са хакерите, които също могат за използват скоростта и обема на новата технология за по-бързото получаване/кражба на голямо количество данни. Основен проблем ще бъде и възможното нарушаване на конфиденциалността и безопасността, както и кибершпионажът.

3. Ограничения в работата на централната банка

Нараства общото мнение, че следващ икономически спад ще наложи фискален отговор. Индустрията на (пре)застраховането може да спечели, ако промените в политиката доведат до ръст и финансова стабилност. Но нарастването на неопределеността, водеща до повишена  волатилност на финансовия пазар и намаляване оценките на активите е потенциален фактор за повишен риск.

4. Ръст на генетичните тестове

За последните години стойността на генетичните тестове значително намаля, което ги направи по-достъпни за индивидуалния потребител Така тези тестове все повече навлизат не само в системите за обществено здраве, но и в личното здравеопазване. Това оказва влияние и върху развитието на животозастраховането – както по отношение на управлението на средствата, така по отношение на различните нормативни ограничения.

5. Климатични промени и здраве

Най-силно изразените рискове, свързани с промяната на климата, които влияят на човешкото здраве, са увеличаващите се топлинни вълни, наводненията, засушаванията, пожарите и трансмисивните болести. Милиони животи могат да бъдат изложени на опасност. Без действия нивото на смъртност и разходите за здраве могат да нараснат рязко, което ще доведе до значителни последици за здравеопазването, трудовото заплащане и животозастраховането.
"Swiss Re и застрахователната индустрия първи алармираха за климатичните промени като възникващ риск още преди много десетилетия, - коментира Патрик Раафлауб, риск директор в групата Swiss Re. - В момента рискът е напълно реален, като води след себе си свързаните и сложни неопределености, като последиците за здравното- и животозастраховането."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив