29 Март 2024, 02:55 Днес (0) | Вчера (11)

Световен синдикат търси най-лошия корпоративен шеф в света

04 Декември 2018 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2018, 16:00

Международната конфедерация на профсъюзите обяви списък с най-лошите работодатели в света за 2018 г

Международната конфедерация на профсъюзите (ITUC) търси най-лошия корпоративен бос. Световният синдикатът обяви предстоящия списък за 2018 г. за "Най-лошия работодател в света" по време на откриването на четвъртия световен конгрес на ITUC в Копенхаген, съобщиха от КНСБ. "Докато има много главни изпълнителни директори с лоши резултати, десет мъже, чиито компании имат глобален отпечатък, са избрани за анкетата през 2018 г. поради злоупотребите с правата на работниците и техните дейности, които подкопават интересите на трудещите се", каза Шаран Бъроу, Генерален секретар на ITUC.
Гласуването за най-лошия шеф в света бе проведено за първи път през 2014 г. по време на световния конгрес на ITUC в Берлин и бе спечелено от Джеф Безос от Amazon. Тази година списъкът включва следните имена: Джеф Безос от Amazon, Винсънт Болор, Председател и Главен изпълнителен директор на Bolloré, Иван Гласенберг, Главен изпълнителен Директор на Glencore, Дара Косровшахи, изпълнителен Директор Uber, Лий Кун ХЕ, Председател на Samsung Group, Дъг Мкмилън, Изпълнителен Директор и Президент на Walmart Inc., Майкъл Оари, Изпълнителен директор на Райънер, Уил Шу, Will Shu, Съосновател и главен изпълнителен директор Deliveroo, Арне Соронсън, Президент и изпълнителен директор на Marriott International и Харви Уеинстийн, Бивш изпълнителен директор на Weinstein Company и основател на Miramax.
Списъкът с всички мъже включва шест американци, южнокорейски, австралийски и южноафрикански граждани и френски и ирландски граждани. Най-богатият изпълнителен директор е Джеф Безос, чиято нетна стойност е 156 млрд. долара. Четири от шефовете - Джеф Безос от Amazon, Иван Гласенбърг от Glencore, Лий Кун-хе и Samsung Doug McMillon от Walmart - бяха в списъка за 2014 г.
"Преди четири години банкерите представляваха едни от най-лошите работодатели, които злоупотребяват с корпоративната власт; сега това са платформите, в които работят хора, като Amazon, Uber и Deliveroo, които доминират в най-лошия списък с босове. Въпреки че дигитализацията набира все повече скорост, изборът за регулиране за защита на правата на работниците и обществения интерес е в ръцете на демократично избрани правителства. Работниците и техните съюзи няма да приемат "юберизацията" на работа, когато работодателите не поемат отговорност за служителите си и не плащат данък или не допринасят за социална защита ", каза Шаран Бъроу.
"Краткият списък на срама представлява едни от най-лошите злоупотреби с корпоративната власт - тактики срещу съюза, заплащане под минималната работна заплата, избягване на данъци, корупция, експлоатация на работници, нарушения на правата на човека и унищожаване на околната среда. Ще се борим като световно съюзно движение, за да променим правилата, за да защитим правата на работниците и да сложим край на корпоративната алчност ", каза Бъроу.
Всеки, който иска може да гласува за най-лошия работодател на годината до 18:00 ч. Централноевропейско време, 6 декември 2018 г. https://congress2018.ituc-csi.org/worst-boss

Победителят ще бъде обявен по време на Световния конгрес на ITUC в Копенхаген.

Четвъртият световен конгрес на ITUC се провежда от 2 до 7 декември в Копенхаген. Повече от 1200 профсъюзи от 250 национални синдикални центъра и 132 страни ще обсъдят синдикалните приоритети за следващите четири години. КНСБ е представено от президента на Конфедерацията Пламен Димитров, председателя на СБУ Янка Такева и председателя на СТСБ Екатерина Йорданова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив