06 Май 2024, 23:29 Днес (0) | Вчера (1)

Световната банка: България може да смекчи последиците от застаряването си

19 Септември 2013 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 септември 2013, 11:28
Под лиценза на creativecommons

Един от начините - по-голям растеж в производителността на страната

България претърпява дълбока социално-икономическа трансформация, предизвикана от необичайните демографски промени. Това се казва в доклада „Смекчаване на икономическото въздействие от застаряването на населението – възможности за България”, изготвен през септември от Световната банка.

„България ще се изправи пред най-силното намаляване на населението в работоспособна възраст, което някоя страна е преживявала и което ще представлява тежко бреме за националната икономика. Колкото по-голям е растежът в производителността на страната, толкова по-лесно ще й бъде да се справи с това демографско предизвикателство. Може би съществува известна възможност за смекчаване на отражението, което има намаляването на населението в работоспособна възраст, чрез разширяване на работната сила”, посочват чуждестранните експерти.

Според тях, със застаряването на българското население, националната работна сила става коренно различна. Така ръстът на производителността в България може ще се нуждае от ускоряване, за да се поддържа хомогенен добив.

„Високата бедност сред възрастните хора и бързото застаряване на населението повдигат въпроса как може да бъде постигнат един приемлив стандарт на живот на пенсионерите. Застаряването на населението ще засегне потреблението на ключови обществени услуги. То ще предизвика безпрецедентно голяма нужда от здравни грижи. Търсенето на услуги за дългосрочна грижа неминуемо ще се увеличи рязко в хода на застаряването на българския народ. В тази перспектива пенсионната система на България ще остане в дефицит. Настоящата пенсионна система вече предизвиква притеснения. Дори и най-оптимистичните прогнози за развитието на събитията в бъдеще показват, че демографската трансформация в България ще упражнява постоянен финансов натиск и ще понижава икономическия растежа на страната”.

Анализите сочат, че правителството може да има значителна роля в смекчаването на тези последствия, пише в доклада, посветен на изграждането на стратегии за намаляване на бедността.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив