24 Април 2024, 03:19 Днес (0) | Вчера (6)

Световната банка иска да подпомага оздравяването на българската енергетика

11 Септември 2014 15:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 септември 2014, 13:33

СБ ще съветва МИЕ и ДКЕВР

Световната банка има готовност да  подкрепи България при реформирането на енергетиката. Банката ще подкрепи правителството при разработването на комплексен системен подход от мерки за балансиране на енергийната система и ще съветва МИЕ и ДКЕВР по отношение на инструменти за анализ и взимане на дългосрочни решения.  Това стана ясно след среща на вицепремиера по икономическата политика Екатерина Захариева с новия постоянен представител на Световната банка в България Тони Томпсън и регионалния директор за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти. Една от основните цели на тази подкрепа е сериозно да се подобри административният капацитет на регулатора ДКЕВР, както и политиките в сектора да се поставят на ясна и пазарна основа.

По време на срещата вицепремиерът Захариева представи основните цели в работата на новосъздадения енергиен борд, чиято най-важна задача е да предложи адекватни решения за нормализиране на ситуацията в сектор "Енергетика", където финансовия дефицит достига 3 млрд. лева и заплашва системата от колапс. Обхватът на дейностите, които Световната банка може да предприеме в подкрепа на сектора ще бъде обсъден и от енергийният борд.

Началото на подобно тясно сътрудничество с международната финансова институция в областта на енергетиката вече беше положено при мандата на предишното служебно правителство. Тогава Европейската комисия и Световната банка изготвиха анализ на сектора и препоръчаха стъпки за оздравяването му. Това се посочва от експертите в бранша като добър пример за ползотворна съвместна работа, която трябва да бъде продължена.

Партньорството ни със Световната банка е от ключово значение за прозрачността и ефективността при взимането на решения и работа в интерес на цялото общество, категорична бе Екатерина Захариева. По нейното мнение, служебното правителство трябва да положи всички усилия за подобряване на административния капацитет и създаване на работен план за стабилизирането на енергийния сектор с помощта на доказани международни експерти. Този процес ще осигури дългосрочна перспектива за устойчиво развитие на сектора.

"Енергетиката е от изключителна важност за Вашата страна и Вие имате нашата подкрепа", заяви  Мамта Мурти, регионален директор на Световната банка за Централна Европа и Балтийските държави.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив