24 Април 2024, 09:40 Днес (2) | Вчера (6)

Световната банка прогнозира "водопад от катаклизми"

19 Ноември 2012 08:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 ноември 2012, 08:40
Под лиценза на creativecommons

Наводнения, суша, покачване на морското равнище са само началото на бедствията

За предстоящ „черен" сценарий на глобалното затопляне с 4 градуса към 2060 г. и „водопад от катаклизми", който ще удари най-вече бедните страни предупреждава Световната банка (СБ) в свой доклад. Наводнения, суша, покачване на морското равнище са само началото на бедствията, пише "Труд онлайн". Най-тежко ще пострадат най-бедните и най-уязвимите, предупреждава СБ, като прогнозира многобройни природни бедствия, хранителни кризи, недостиг на вода, по-конкретно в Източна Африка, Близкия изток и Южна Азия, голямо повишаване на детската смъртност в Африка южно от пустинята Сахара и нов пик в разпространението на някои заразни болести.
В по-общ план промените в климата може се превърнат в "най-голямата заплаха за биоразнообразието", подчертава международната финансова институция. „Този свят ще бъде толкова различен от днешния, в който живеем, че е трудно да се опише", предупреди президентът на институцията Джим Йонг Ким в увода към доклад, публикуван във Вашингтон, добавяйки, че „десетилетия развитие може да бъде сведено до нула".
Нито една страна не е имунизирана срещу промените в климата, подчертава доклада и пояснява, че страните в неравностойно положение ще страдат от недостиг на храна, покачване на морското равнище, циклони и суша.
„Никога няма да сложим край на бедността, ако не се заемем с промените в климата. Това е едно от най-големите предизвикателства пред социалната справедливост днес", предупреди Ким при представянето на доклада, озаглавен "Да намалим жегата".
Според СБ при сегашното равнище на емисиите на парникови газове ще е невъзможно международната общност да спази своя ангажимент да не допусне повишаване на средната температура на Земята с повече от 2 градуса по Целзий спрямо нивата отпреди Индустриалната революция.
Световната банка призова правителствата по света да пренасочат колосалната сума от 1 трилион долара, която плащат общо сега за субсидии за изкопаеми горива, към "зелена" инфраструктура с цел намаляване на емисиите на парникови газове.
СБ излезе с тези мрачни прогнози броени дни преди повече от 200 държави да се съберат на среща в катарската столица Доха между 26 ноември и 7 декември в опит да продължат изтичащото в края на годината действие на Протокола от Киото - сегашния международен план за намаляване на парниковите емисии на индустриализираните страни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив