14 Октомври 2024, 03:22 Днес (0) | Вчера (0)

Световната банка спря 30 млн. долара за създаване на имотен регистър

18 Май 2004 16:34 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Световната банка се е отказала да отпусне 30 млн. долара за създаването на кадастър и имотен регистър, който цели да улесни услугите на пазара за имота, съобщи Investor.bg цитирайки Seenews.

В понеделник Световната банка изрази своите съмнения, че България е способна да установи ефективен пазар на недвижимите имоти, както и в правната сигурност на поземлено-имотните отношения у нас.
Банката изрази своите опасения в писмо, изпратено до министрите Валентин Церовски и Антон Станков, като представители на институциите, контролиращи проекта за "Кадастър и имотна регистрация", който е финансиран от Световната банка.
Според неофициална информация, цитирана от bTV след посещение на мисия на Световната банка проектът е спрян и обявен за незадоволителен. Според експертите от банката България закъснява с една година с пускането на проекта, което застрашава преминаването ни към европейски стандарти в имотната регистрация и кадастъра. Анализатори смятат, че тези недоразумения могат да попречат на усвояването на субсидиите от Европейския съюз за земеделието.
"Най-вероятно оценката ще бъде незадоволителна, въпреки че водихме много сериозни разговори. Такова е мнението на експертите от Световната банка, но не и на експертите от България", заяви Цветен Боев, изпълнителен директор на Агенцията по кадастър.
В приложение към писмото, адресирано до министри, заместник- министри и директори на агенции, от Световната банка пишат анализ на изработеното до момента. Според оценката липсват съвместна информационна система с данните от кадастъра и имотния регистър. Както и създаването на предварителни бази данни с документите, удостоверяващи правата на собственост. По проекта те вече би трябвало да съществуват. Изброени са още пет пункта със закъснение, които са финансирани безвъзмездно от холандското правителство.
"Става въпрос за създаване на единна база данни, която да премахне проблемите по имотните сделки", посочи министърът на държавната администрация Димитър Калчев.
В заключение пише, че закъсненията поставят под съмнение дали България е в състояние да премине към европейски стандарти по отношение на кадастъра и имотната регистрация. Световната банка е загрижена не само за проекта, но и за пазарите на имоти у нас като цяло, както и за икономиката на България.
Според банката основният проблем е, че две министерства, които не взаимодействат добре, движат проекта. Намеква се още, че двуведомствената система трябва да бъде преразгледана от правителството, тъй като оскъпява сделките и утежнява бюрокрацията.
През септември България трябва да даде своите предложения за продължаване на проекта, които трябва да са съобразени с препоръките от Световната банка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив