25 Април 2024, 23:40 Днес (14) | Вчера (12)

Световната икономика се забавя, обяви Уорън Бъфет

25 Октомври 2012 13:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 октомври 2012, 13:26
Под лиценза на creativecommons

САЩ се справя по-добре от Европа

Уорън Бъфет обяви, че световната икономика се забавя, но САЩ е с крачка напред и се справя по-добре от Европа. Той отчете и отблъскването от дъното на имотния сектор в най-голямата икономика в света. По думите на Бъфет, компаниите, свързани с жилищния сектор в холдинга Berkshire Hathaway, в момента продават много нови мебели. Милиардерът разкри, че е купил още акции на Wells Fargo през изминалата седмица, като се е възползвал от понижението на цената им.  На 30 юни Berkshire съобщи, че притежава 411 милиона акции на стойност почти 14 милиарда долара, припомня CNBC, цитирана от Дарик. Бъфет се пошегува, че това не е достатъчно, така че той ще купува още. "Оракулът от Омаха", както наричат Бъфет, смята, че банките "все още са добър бизнес", но няма скоро да възстановят възвращаемостта на собствения капитал, която имаха преди кредитната криза. 
Към момента Berkshire има 40 млрд. долара в брой, но не бърза да купува компании, след като две големи потенциални инвестиции за около 20 млрд. долара се провалиха заради високите цени, искани от продавачите. 
Въпреки това Бъфет отново е категоричен в дългогодишното си убеждение, че фондовият пазар е най-доброто място за инвестиции. Като перспективна позиция милиардерът посочи IBM. В същото време той е разочарован от финансовите резултати на Procter & Gamble, като Berkshire е продала част от акциите си в компанията за битови стоки. 
Според Бъфет председателят на Федералния резерв Бен Бернанке трябва да получи трети мандат, защото се справя "абсолютно превъзходно с работата си."
Все пак милиардерът заяви, че е малко притеснен от разрастването на баланса на Фед, като е принципно против третия кръг от количествени улеснения. 
Има значителен шанс САЩ да паднат от "фискалната скала", счита Бъфет, но дългът така или иначе е най-големият проблем на страната в момента и в Конгреса трябва да си свършат работата за решаването му. Бъфет прогнозира, че президентските избори ще бъдат решени от гласоподавателите в Охайо. Но без значение кой ще бъде избран за президент, според инвеститора, икономиката на САЩ ще се ускори през следващите четири години.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив