29 Март 2024, 12:57 Днес (6) | Вчера (11)

Световната криза продължава

17 Януари 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Fitch определи негативна перспектива на американското търговско застраховане и презастраховане заради недостатъчните печалби и резерви.

Fitch определи негативна перспектива на американското търговско застраховане и презастраховане заради недостатъчните печалби и резерви. Същата перспектива е имало и преди година.
Според Fitch основните събития, повлияли на застрахователния пазар през 2002 г., са новите антитерористични законодателни мерки в областта на презастраховането и продължаващото влошаване на инвестиционния климат. Други значими фактори от значение са непреставащите проблеми с резервите, станалите постоянни загуби по исковете за вредното влияние на азбеста и стагнацията при сливанията и придобиванията. Очаква се компаниите от сферата на имущественото застраховане да имат най-голямото годишно увеличение на финансовите резултати през 2002 г. Това се дължи на рязкото увеличение на премиите и на възприемането на по-консервативна политика от страна на застрахователите. Освен това тук се отразяват и значително по-ниските загуби от исковете, свързани с природни бедствия и нещастни случаи, защото изминалата 2002 г. беше сравнително благоприятна в това отношение за разлика от предходната 2001 г., когато 11 септември доведе до най-големите годишни загуби в това отношение.
Чакат се консолидации
Fitch запази стабилната перспектива пред американския животозастрахователен бранш. Условието за това е на пазара да се осъществи очакваната засилена консолидация, защото в противен случай кредитната агенция счита, че негативните фундаментални тенденции ще наложат понижаването на перспективата. Пред индустрията има две основни предизвикателства: засиленият конкурентен натиск извън и вътре в индустрията и пренасочването на потребителите към по-евтини продукти като променливите анюитети и взаимните фондове от традиционното животозастраховане. Те доведоха до увеличена колебливост на приходите и съответно до намаляващи финансови резултати в дългосрочен план и до по-слабо натрупване на капитал. Fitch смята, че тези дългосрочни отрицателни фактори няма да се променят в близко бъдеще. Инвестиционният климат пред животозастрахователите продължава да е неблагоприятен.
Други предизвикателства пред тях са най-лошите условия за кредит от над десет години, мечият пазар на ценни книжа, най-ниските лихви от 40 години и несигурността около счетоводните практики. Според Fitch приходите от инвестиции през 2003 г. ще се повлияят от по-ниската доходност на инвестиционните портфейли, от слабия растеж на активите и от над средната загуба от реализирани и нереализирани инвестиции. Животозастрахователните компании се стремят по всякакъв начин да защитят капиталовите си позиции и кредитните си рейтинги в очакване на трудни времена. Те използват акции, облигации, хибридни книжа, секюритизирани активи или парични потоци и ограничават обратното изкупуване на акции. Fitch очаква засилена активност от тяхна страна на капиталовите пазари през 2003 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив