19 Април 2024, 11:32 Днес (6) | Вчера (11)

Световната федерация на застрахователните асоциации – с фокус върху частните пенсии

14 Май 2019 11:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 май 2019, 11:26

Организацията заостря вниманието на Г-20 върху застаряващото население

Световната федерация на застрахователните асоциации (GFIA) подкрепи инициативата на японския президент, който призова Г-20 към подкрепа на застаряващото население. Япония подготвя срещата на Г-20 в Осака на 28-29 юни т.г., като планира да засегне въпросите на дисбаланса в световната търговия и влиянието на застаряването на населението.  Застрахователите играят важна роля, помагайки на хората да се подготвят адекватно за старостта, като им предлагат широк спектър частни застрахователни пенсионни продукти с или без покритие на животозастрахователните рискове, посочват от GFIA. Според президента на организацията Рикардо Ариас, днес сме свидетели на рязко увеличаване на съотношението пенсионери-работещи в много страни и очакванията са тази тенденция да продължи да се задълбочава и занапред. Това поставя пенсионните системи под сериозен натиск. Частните пенсии имат огромен потенциал да намалят тази преса, помагайки на хората сами да поставят под контрол спестяванията си и да облекчат златната си възраст, посочи Ариас. От GFIA призовават страните от Г-20 да признаят необходимостта от спешен пространен анализ на увеличението на продължителността на живота и застаряването на населението. Застрахователният бизнес настоява Г-20 да проучи възможностите за стимулиране прилагането на продуктите от частния сектор на основата на самофинансиране, за да бъдат компенсирани дупките във финансирането на държавните бюджети във връзка с рисковете дълголетие и заболеваемост. Според GFIA, Г-20 трябва да излезе с указания към Съвета по финансова стабилност (FSB) при разглеждането на въпроса за достъпността и приемливостта на продуктите от частното пенсионно застраховане при разработването на бъдещи международни стандарти.
GFIA е основана през 2012 г. от 32 общозастрахователни, животозастрахователни и презастрахователни асоциации по света. Към днешна дата в Световната федерация членуват  42 асоциации, представляващи интересите на застрахователите от 61 държави. Компаниите-членки на федерацията генерират над $4 трлн. Застрахователни премии, което представлява около 87% от всички застрахователни премии в света. GFIA е регистрирана в Швейцария, а нейният секретариат е в Брюксел.
В Г-20 влизат група от 19 страни с най-големите икономики в света плюс Европейския съюз, представян от държавата-председател на Съвета на ЕС. В Г-20 влизат: Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, ЮАР, Япония и Европейският съюз.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив