17 Май 2024, 18:05 Днес (11) | Вчера (11)

Световните медии прогнозират нови протести в страната заради изборните резултати

13 Май 2013 09:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 май 2013, 09:39

Би Би Си за изборите в България: Несигурно бъдеще след апатия и твърдения за измами

Предизборната кампания за парламентарния вот в България беше белязана от апатия на избирателите и твърдения за измами, а резултатите показват, че изборите отиват към все по-оспорван финал, пише Би Би Си в публикация, посветена на изборите на България.

Според проучванията на общественото мнение дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов има лека преднина пред социалистическите си съперници. Перспективата да не бъде излъчен ясен победител породи опасения от парламент без мнозинство и още по-голяма политическа нестабилност в най-бедната страна от ЕС, отбелязва Би Би Си, цитирано от бТВ.

Ако резултатите от проучванията екзит пол са верни, ГЕРБ няма да има мнозинство в новия парламент. За да състави правителство, тя ще се нуждае от подкрепата на останалите три партии, които според допитванията влизат в парламента, а те вече се обявиха против нов кабинет начело с Борисов, посочва британската медия.

Би Би Си отбелязва още, че демонстранти са се събрали пред изборния център, за да протестират срещу евентуален опит на ГЕРБ да формира ново правителство.

Германската медия „Дойче веле” също отбелязва победата за ГЕРБ, която екзит половете отреждат. Никоя партия обаче изглежда няма да получи мнозинството, необходимо за съставяне на самостоятелно правителство, се посочва в материала.

ГЕРБ отстъпи властта през февруари на фона на протестите срещу бедността и корупцията. Новият, но слаб мандат вероятно ще постави отново партията в трудна позиция, както пред останалите партии, така и пред обществото, прогнозира „Дойче веле”.

Германското радио пише, че демонстрантите изглежда ще излязат отново по улиците заради изборните резултати. Рейтингът на политическите ръководители бе нисък още преди гласуването, а избирателната активност бе най-ниската в посткомунистическата история на България, едва 53%. Лидерите са подложени на натиск да преодолеят своите различия и да съставят бързо ново правителство, отбелязва „Дойче веле”.

Американската агенция „Блумбърг” също пише, че според проучванията екзит пол бившата управляваща партия ГЕРБ не е спечелила мнозинство на предсрочните парламентарни избори в най-бедната държава от ЕС.

България бе хвърлена в хаос през февруари от протести срещу мерките за икономии, по подобие на тези в цяла Европа. Следващият кабинет трябва да скалъпи една коалиция, която да повиши икономическия растеж и да продължи бюджетните съкращения, след като безработицата се увеличи до осемгодишен максимум и съпътствани от насилие протести срещу бедността, корупцията и високите сметки за комунални услуги принуди премиера Бойко Борисов да подаде оставка на 20 февруари, отбелязва „Блумбърг”.

Анализатори очакват като най-вероятен резултат от изборите един парламент без мнозинство и предупреждават, че това може да доведе до повтаряне на демонстрациите отпреди няколко месеца.

Ниска избирателна активност на изборите в България отрази липсата на надежда, че може да бъде подобрен стандартът на живот или да бъде сложен край на корупцията и некомпетентността във властта, пише вестник „Ню Йорк Таймс”.

Когато бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка през февруари, изглеждаше възможно, че политическата му кариера може да приключи - сега обаче завръщането му на (премиерския) пост изглежда възможно, отбелязва американският ежедневник.

Въпреки това някои партии дадоха да се разбере, че няма да участват в оглавявано от него правителство. Никой от двамата възможни партньори - крайнодясната партия „Атака” и турската етническа партия Движение за права и свободи (ДПС), не би бил удобен съюзник.

Някои българи свързаха сегашната апатия на избирателите с неуспеха на протестите да постигнат истинска промяна, отбелязва „Ню Йорк таймс".

Вестникът се спира на обвиненията в изборни измами преди вота и посочва, че те са нещо обичайно в България. Изданието припомня за хвалбите на „българския национален литературен герой" Бай Ганьо как е бил избран за депутат с измама, като е платил по два лева на човек и е осигурил цяла нощ ядене и пиене преди изборите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив