29 Март 2024, 12:06 Днес (5) | Вчера (11)

Световният икономически форум определи Топ бизнес рисковете през 2019 г.

07 Октомври 2019 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2019, 11:51

Фискалните кризи са водещият риск за световния бизнес през тази година

Фискалните кризи са водещият риск за световния бизнес през тази година. Това се казва в доклад на Световния икономически форум, обобщил мненията на близо 13 000 бизнес лидери от над 130 държави. Докладът "Регионални рискове за правене на бизнес през 2019 г." извежда десет основни бизнес риска. Това са:

  1. фискалните кризи
  2. кибератаките
  3. безработицата или недостатъчната заетост
  4. шок на цените в енергията
  5. провал на националното управление
  6. дълбока социална нестабилност
  7. измами или кражби на данни
  8. междудържавни конфликти
  9. срив на критична инфраструктура
  10. балон на цените на активите


Кибератаките са второто най-голямо предизвикателство за мениджърите и най-важното за европейските и северноамериканските фирми за втора поредна година, подчертавайки повишената сложност и разпространението на този тип риск. Първите четири риска имат връзка със социалните трусове и допринасят за петия и шестия  рискове.
Рисковете, свързани с околната среда, са най-важните за Южна и Източна Азия и Тихия океан – регионите с най-много опустошителни природни бедствия и екстремни метеорологични събития.
Социалните предизвикателства заемат важно място в Евразия, засегната от икономическото забавяне, както и в Латинска Америка и в Карибите, където правителствата все още се стремят да предоставят критични социални услуги.
В Близкия Изток и Северна Африка шокът на цените на енергията води до продължаваща нестабилност на цените и производството, а в Африка на юг от Сахара, където младежката безработица е над 13%, лидерите се притесняват от неспособността на икономиките да създават работни места. Въпреки че глобалното сътрудничество все още е най-ефективният инструмент за справяне с различните рискове, картографирането им подчертава областите, където е нужно засилена реакция. Според Емилио Гранадос-Франко, ръководител глобални рискове и геополитическа програма на Световния икономически форум, "само чрез интегриран начин за справяне с икономическите, социалните, технологичните и екологичните рискове заинтересованите страни могат наистина да създадат устойчивост".
Докладът за регионалните рискове за правене на бизнес се публикува в партньорство с Marsh & McLennan Companies и Zurich Insurance Group и е част от доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум, който се публикува преди редовния форум през януари в Давос, Швейцария. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив