20 Април 2024, 02:02 Днес (0) | Вчера (10)

Свиването на банковия сектор в Гърция ще продължи до 2017 г.

23 Септември 2013 16:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 септември 2013, 17:08

Предстои продажбата на Националната застрахователна компания в страната

Банковите експерти в Гърция имат доста работа, за да отговорят на изискванията на Дирекция „Конкуренция” към Европейската комисия (DG Comp), на Банката на Гърция и на Фонда за финансова стабилност и да внесат до 30 септември плановете за преструктуриране за периода 2014-2017, съобщи електронното издание GRReporter.

По данни на Фонда за финансова стабилност, вече е приключил цикълът от срещи между DG Comp и четирите системни банки, в присъствието на представители на Фонда и на финансовото министерство. По време на срещите е постигнат задоволителен напредък по отношение на ангажиментите, които ще поемат банките пред Комисията по конкуренция по предстоящото преструктуриране. Според Фонда за финансова стабилност, процедурата за одобряване на плановете от Комисията по конкуренция ще последва след осъществяването на планираните стрес-тестове на банките.

Програмите

Банкови служители подчертават, че срещите са проведени в много добра атмосфера и двете страни са близо до подписването на окончателен договор за действията, които ще бъдат осъществени както в Гърция, така и в чужбина. Според някои източници, върху Националната банка се упражнява натиск за по-мащабна продажба на активи, с цел укрепването на капиталовата й позиция. Източници от Националната банка обаче опровергават тази информация. Програмите, които ще бъдат с 5-годишна продължителност - от 30 септември 2013 до 30 септември 2017, трябва да включват конкретни дейности за укрепване на капиталовата основа и намаляването на зависимостта на банките от европейската система по отношение на ликвидността.

Според изискване на Европейската централна банка, гръцките банки ще трябва до м. септември 2017 да ограничат ликвидността, която черпят от европейската система, до 15% от активите си. До момента банките са получили от европейската система  ликвидност в размер на 62 милиарда евро. Според източници, две от банките вече са изпълнили това задължение, а останалите също вървят в правилната посока.

Както твърдят банкови специалисти, постигането на тази цел е сравнително лесно, защото за нейното осъществяване ще трябва да се намали зависимостта от европейската система с около 7 милиарда евро. Според оценките на Банката на Гърция, чрез плановете за преструктуриране местните банки могат да спестят през следващите години капитали в размер на 6 милиарда евро. Около 3,5 милиарда евро могат да бъдат спестени от продажбата на небанковите дейности, а други 2,5 милиарда евро ще дойдат от сътрудничеството, което се създава след осъществените сливания.

Сред активите, които предстои да бъдат продадени през следващите месеци, са включени хотели като „Астерас” във Вулягмени (Националната банка), Hilton – Атина (Alpha Bank), застрахователни компании (Националната застрахователна компания), както и множеството недвижими имоти, собственост на банките. През следващите 5 години банковата система ще извлече многобройни ползи от сътрудничествата, създадени в резултат на осъществените сливания. През последните две години общо 11 банки са изчезнали от банковата карта на Гърция, преминавайки под контрола на четирите системни банки. С течение на времето банките ще спестят около 2,5 милиарда евро от намаляването на служителите, на мрежата от клонове и главно от намаляването на цената на паричния ресурс, процедура, която вече е в ход. Що се отнася до мрежата от клонове, целта на банките е нейното свиване с 800-1000 до края на 2017. С близо 20% ще бъде намален и броят на работещите в банковата система, което означава около 9000 по-малко работни места.

Нови капиталови нужди ще предизвикат усложнения

Резултатите от стрес-тестовете ще определят до голяма степен бъдещето на банките. Техните ръководства, както и гръцкото правителство, очакват с тревога резултатите от упражнението, тъй като ако се появят нови капиталови нужди, ще последват сериозни усложнения. Източници посочват, че при подобно развитие на нещата е вероятно да се наложи създаването на нова законодателна рамка. Също така, ако възникне нужда от капитали в банка, която е съсредоточила 10% от участието на частни лица в акционерния капитал, това ще доведе до още по-голямо намаление на участието на частния сектор, отдалечавайки вероятността от упражняване на варантите. Въпреки това банковите служители са оптимисти, че няма да възникне нужда от допълнителни капитали поради подобряването на икономическите условия в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив