60 на сто от свинското месо у нас е внос
Свинското месо продължава да поддържа високи цени, отчита правителственият сайт foodprice.bg, който следи цените на дребно. Най-скъпо месото на дребно се предлага във Враца, като средната цена е
14.23 лв. за килограм, съобщава БНР. Сравнително скъпо е свинското и в съседните Монтана и Видин - 14,18 лв., докато средната цена на килограм свински бут в страната е 12.71 лв., почти с два лева
надолу, сочат данните от сайта. Платформата показва и значителни разлики в цената между регионите. Причина за по-високите цени в Северозападна България е по-малкия пазар, обясняват от Държавната
комисия по стоковите борси и тържищата.
Проверка на Радио ВИДИН показа, че в някои магазини за месо цената на свински бут достига до 16 лв. за кг., свински врат - 14 лв., месото за готвене е 11 лв., контрафилето - 13 лв., ребрата - 15
лв.
Според работещи в транжорни е нормално свинското да е около 15 лв., тъй като в Северозапада работи само една свинеферма, която е в Дунавци. Цената на трупното месо е 8 лв., като се добавят
разходите за транжиране, хладилници, превоз цената от 15 лв. е обоснована.
Анализите сочат още, че близо 60 на сто от свинското месо у нас е внос.