27 Април 2024, 19:38 Днес (0) | Вчера (11)

Сделка с кредиторите ще има в понеделник, убеден e Варуфакис

02 Юли 2015 09:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2015, 09:22
Под лиценза на creativecommons

Лагард: Първо реформи, тогава облекчаване на дълга

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е убеден, че сделка с кредиторите (МВФ, ЕЦБ и ЕК) ще има в понеделник, ден след референдума за предложенията им. Това заяви снощи в интервю за телевизия ЕРТ.

Той хвърли вината за затворените (от понеделник) гръцки банки отново върху кредиторите и повтори познатото обвиние в изнудване. По думите му, правителството е изнудвано, за да гласуват избирателите с "Да" на референдума. Това, според него, е лошо решение и тежък момент за Европа.

Това е много мрачен момент за Европа. Те затвориха нашите банки с единствената цел да изнудват, за какво?

За да получат "да" на вота за едно неустойчиво решение, което ще бъде лошо за Европа", каза Варуфакис в интервюто.

Въпреки че е в открито разногласие с останалите министри от еврозоната, Варуфакис каза, че двете страни са "много близо" по въпроса за реформите за намаляване на разходите, но трябва да преговарят още по темата за устойчивостта на гръцкия дълг. 

Правителството е готово да приеме мерките за строги икономии, ако бъде уреден въпросът за дълга и съществува перспектива за икономическо развитие, заяви още Варуфакис в интервюто. 

Гърция трябва първо да реформира своята икономика, преди нейните европейски кредитори да облекчат дълговото ? бреме, посочи обаче управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю за агенция Ройтерс. 

В интервюто Лагард не критикува пряко гръцкия премиер, но все пак има намек за недоволство, тъй като тя отбеляза, че гръцката икономика е била на пътя на възстановяването, преди партията на радикалната левица СИРИЗА да дойде на власт, посочва Ройтерс. Лагард беше запитана кое трябва да бъде първо: ангажиментът за реформи или облекчаване на дълговото бреме от правителствата от еврозоната. "(...) за предпочитане е да видим преднамерено действие към реформи", каза тя. 

Въпросът на допитването гласи: "Да се приеме ли предложението на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, представено на (заседанието на) Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което се състои от две части, заедно съставляващи тяхното пълно предложение?"

Първият възможен отговор ще бъде "Не", а вторият "Да". Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас призова избирателите да гласуват с "Не". Въпреки че в Гърция този неясен въпрос се схваща като за и против Еврозоната, вчера Ципрас заяви, че гласуването "не" означава оставане с Еврозоната, като дава на правителството ново по-силна позиция за преговорите с кредиторите. Кредиторите вече предупредиха, че предложенията им са били валидни само до 30 юни и занапред Гърция не може да се надява на изгодни условия.

Вчера Еврогрупата реши да спре преговорите с Атина до провеждането на референдума и оповестяването на резултатите му. Германският канцлер Ангела Меркел по-рано изрази същото мнение.

От писмо на Ципрас до кредиторите във вторник стана ясно, че ще приеме представените миналият уикенд предложения на кредиторите за удължаване на спасителната програма с няколко промени.

Въпреки че спасителната програма изтече и това означава, че удължаването й не е на масата за преговори, новото писмо на Ципрас може да служи като база за ново споразумение с кредиторите в следващите дни.

Междувременно стана ясно, че рейтинговата агенция "Мудис" е свалила още кредитния рейтинг на страната на Baa3 след последните събития около гръцкия дълг. Агенцията обяснява оценката си с намаляващата вероятност да се постигне споразумение.

Управляващият директор на МВФ отказа да коментира последното предложение от Атина за уреждане на кризата, отбелязва Ройтерс. 

"Ние получихме толкова много "последни" предложения, които самите те потвърждаваха, отхвърляха, променяха, допълваха в течение на последните няколко дни, така че не е много сигурно къде точно стои последното предложение", коментира Кристин Лагард. 

"Мисля, че е в ход демократичен процес, който да се надяваме, ще доведе до повече яснота, по-малко несигурност за това какво е решението на гръцкия народ и какъв е авторитетът на правителството", каза Лагард по повод референдума в неделя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив