24 Април 2024, 10:16 Днес (4) | Вчера (6)

Сделката за ДЗИ е на финала

25 Юли 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

До една седмица изпълнителният съвет на Агенцията по приватизация (АП) ще внесе за разглеждане и одобрение в надзорния съвет параметрите на договора за продажбата на ДЗИ, съобщиха в четвъртък от агенцията.

Това трябва да е и последната фаза, преди да бъде подписан договорът за продажба на 80% от държавния застраховател на единствения кандидат "Контракт-София" (собственост на банкера Емил Кюлев). Вече е ясно, че окончателната цена 20.5 милиона евро ще е записаната в офертата на кандидат-купувача. "Контракт" се отказа от предложената от АП възможност да повиши цената с 2.21 милиона евро, които да получи впоследствие обратно като постъпления от продажбата на застрахователната компания "Армеец". Дружеството, което беше почти изцяло собственост на ДЗИ, беше продадено през май от АП на "Химимпорт" срещу 2.21 милиона евро и сумата беше запазена в специална сметка.
Според източници от АП "Контракт-София" не са пожелали да повишат офертата си със сума, равна на постъпленията от "Армеец", тъй като са оценили предложението като неизгодно. Ако този вариант беше задействан, Кюлев щеше да получи обратно дадените 2.21 милиона евро, но те щяха да бъдат записани като финансови приходи в счетоводния отчет на дружеството и щяха да бъдат обложени с данъци в края на годината.
В офертата на кандидат-купувача на ДЗИ е записано, че в следващите пет години планираните инвестиции ще са в размер на 11 милиона лева, а числеността на персонала ще се запази на сегашното ниво от 720 души. В предадените от "Контракт" документи в АП е записано още, че застрахователната компания "Интерамерикан" (дъщерно дружество на "Юреко" с дял от 98.07%) ще бъде мениджър по бъдещото преструктуриране и развитие на ДЗИ.
Сред най-любопитните елементи от офертата на кандидат-купувача е размерът на доверителната сметка, която ще бъде използвана при евентуално откриване на скрити задължения на дружеството. Предвижда се тя да бъде в размер до 20% от продажната цена на ДЗИ.
По данни на АП за застрахователен надзор към края на март 2002 г. ДЗИ е лидер в животозастраховането с пазарен дял от 34% и брутен премиен приход от 4.6 милиона лева. Въпреки това подготвяното за приватизация дружество отбелязва значителен спад, след като към края на 2000 г. пазарният му дял беше 46.83%. При общозастрахователните дружества компанията падна на трето място след "Булстрад" и "Алианц" с пазарен дял от 13.79% и приходи в размер на 15.6 милиона лева. Това до голяма степен обяснява и липсата на по-широк интерес към приватизацията му, както и платената цена, която е по-ниска от тази, предложена от Ти Би Ай при предишната процедура - 20.5 милиона долара за 67% от капитала на ДЗИ. Повечето застрахователи коментират, че, който и да купи ДЗИ, няма да успее да реализира скорошна печалба, тъй като компанията се нуждае от мащабно преструктуриране.

Борислав Йорданов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив